De afgelopen tijd zijn veel landen versprongen van een oranje reisadvies naar een geel of zelfs groen advies. Dit betekent dat er vanuit de overheid goedkeuring is om naar die landen toe te gaan. Maar let op, want in bijna alle landen gelden nog steeds maatregelen voor reizigers uit Nederland. Denk aan in quarantaine moeten bij aankomst, een negatieve PCR-test laten zien of een vaccinatiebewijs.

Nu het coronapaspoort eraan komt, zit reizen binnen Europa er deze zomer voor Nederlanders weer dik in. Maar hoe zit dat eigenlijk met landen buiten Europa? Waar kan je wel en niet heen? Wij hebben het voor een aantal bestemmingen uitgezocht en op een rijtje gezet.

Geel reisadvies, weinig inreisbeperkingen
De afgelopen tijd was er in het nieuws te lezen dat voor verschillende landen buiten Europa het reisadvies versprong van oranje naar geel. We kunnen weer reizen! Zo zijn de kleurcodes voor Aruba, Bonaire, Curaçao en Sint-Maarten geel. Mocht je zin hebben in een vakantie buiten Europa dan zijn deze vier landen een aanrader. Reizen naar deze landen kan, maar er zijn wel altijd risico’s aan verbonden. Een geel reisadvies kan namelijk altijd weer terugspringen naar oranje, zeker in deze onzekere coronatijd.

Daarnaast mogen landen zelf bepalen welke coronamaatregelen zij treffen voor toeristen. Zo kan het zijn dat je een negatieve coronatest moet kunnen aantonen bij aankomst van het land. We raden vakantiegangers aan om de actuele coronamaatregelen op de bestemming goed te controleren voor vertrek, zodat je op de hoogte bent van eventuele veranderingen. Dit kan je gemakkelijk vinden op www.nederlandwereldwijd.nl.

Geel reisadvies, strenge inreisbeperkingen
Ook zijn er een aantal landen die op het eerste oog goed toegankelijk lijken voor Nederlandse toeristen, maar dit toch niet zijn. Controleer dit altijd goed voor je vertrekt, bijvoorbeeld op Nederland wereldwijd.

Zo geldt bijvoorbeeld voor het overgrote deel van Thailand inmiddels een geel reisadvies. Een populaire vakantiebestemming voor Nederlanders. Reizen naar Thailand lijkt mogelijk, maar let goed op! Er zijn hier strenge inreisbeperkingen. Alle reizigers uit Nederland – ook als je volledig gevaccineerd bent tegen het coronavirus – moeten bij aankomst in Thailand verplicht 14 dagen in quarantaine. Hiervoor heeft het land zelfs speciale quarantainehotels ingesteld. Een quarantaine in een eigen verblijf is niet toegestaan en de kosten van een quarantainehotel zijn voor eigen rekening.

Groen reisadvies, maar toch inreisbeperkingen
Voor twee eilanden geldt op dit moment zelfs een groen reisadvies: Saba en Sint- Eustatius.  Reizen naar Saba is mogelijk, maar let op: er zijn toch inreisbeperkingen. Je moet als reiziger uit Nederland vanaf 13 jaar een negatieve coronatest laten zien en bij aankomst op Saba vijf dagen in quarantaine en op de vijfde dag negatief testen. Alleen als je volledig gevaccineerd bent en een negatieve test kan laten zien bij aankomst, vervalt je quarantaineplicht.

Ook voor het eiland Sint-Eustatius staat het reisadvies op groen. Reizen is mogelijk, maar ook hier gelden inreisbeperkingen. Je moet als reiziger vanaf 13 jaar of ouder uit een hoog risicogebied een negatieve test kunnen laten zien die maximaal 72 uur oud is bij aankomst. Nederland is voor Sint-Eustatius een hoog risicogebied. Naast de negatieve test moeten Nederlanders hier ook 10 dagen in quarantaine. Na afloop van de quarantaineperiode moet je nog een coronatest laten afnemen om toegang te krijgen tot het eiland.

Oranje en rood reisadvies
Een groot aantal landen buiten Europa staan op dit moment nog op oranje. In Australië, Amerika en Zuid-Afrika bijvoorbeeld geldt vooralsnog een oranje reisadvies. Het oranje reisadvies houdt in dat het land een hoog risicogebied is en je hier alleen naartoe mag reizen als de reis strikt noodzakelijk is. Ga je toch naar een oranje gebied? Bereid je dan extra goed voor. Het kan namelijk ook zo zijn dat er een algemeen in- en uitreis verbod geld, zoals in Australië. Controleer ook goed de dekking van je verzekeringen.

Een aantal landen hebben een rood reisadvies. Als een land of gebied rood is, dan kan dat twee dingen betekenen. Het kan zijn dat het gevaarlijk is door ernstige veiligheidsrisico’s, door bijvoorbeeld oorlog of politieke onrust. Of het kan door de ingrijpende coronamaatregelen mogelijk zijn dat je het land of gebied niet in of uit kan reizen.

Vertrek je toch naar een rood of oranje gebied? Dan zijn de quarantainemaatregelen bij terugkomst voor beide kleurcodes hetzelfde. Bij terugkeer naar Nederland vanuit een rood of oranje gebied moet je een negatieve testuitslag laten zien en 10 dagen in quarantaine. Deze quarantaine kan je eventueel verkorten door op dag 5 negatief te testen.

Ga goed voorbereid op reis, ook buiten Europa
Wil je deze zomer wat verder over de grens en twijfel je over een vakantie buiten Europa? Controleer dan altijd de actuele coronamaatregelen en inreisbeperkingen die gelden in het land van bestemming. Op die manier zorg je ervoor dat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan!