Het grootste deel van de pechmeldingen die we op onze alarmcentrale binnenkrijgen, komt uit Frankrijk en Italië. In Zuid-Europa kunnen de temperaturen in de zomer hoog oplopen. Zo ook deze weken. De hitte kan grote impact hebben op voertuigen. Voorkom een lekke band, oververhitte motor of aircoproblemen met onze acht tips voor een veilige reis:

1. Controleer je koelvloeistof
De koelvloeistof speelt een cruciale rol in het voorkomen van oververhitting van de motor. Zorg ervoor dat het koelvloeistofniveau op peil is en dat het systeem geen lekkages heeft.

2. Inspecteer je banden
Hoge temperaturen hebben invloed op de bandenspanning. Controleer deze daarom regelmatig, vooral voor lange ritten. Daarnaast kunnen warme wegen je banden sneller doen slijten, dus houd ook de profieldiepte goed in de gaten.

3. Airconditioning gebruik en onderhoud
Zorg ervoor dat je airconditioning goed werkt. Een goed functionerende airco zorgt voor comfort tijdens het rijden en helpt ook om de temperatuur in de auto te reguleren. Laat het systeem jaarlijks controleren en bijvullen indien nodig. Zet de airco niet te koud: denk aan een verschil tussen binnen- en buitentemperatuur van zo’n 8 graden.

4. Zoek schaduw en ventileer
Probeer je auto in de schaduw te parkeren om oververhitting te voorkomen. Een zonnescherm op de vooruit helpt om de binnentemperatuur te verlagen én het dasboard te beschermen tegen UV-schade. Ventileer daarnaast voordat je wegrijdt door de deuren en/of ramen wat langer geopend te houden. Dan kan de warme lucht weg.

5. Controleer de accu
Hoge temperaturen kunnen de prestaties van je accu verminderen. Laat de accu controleren en zorg ervoor dat de aansluitingen schoon en stevig zijn. Vervang de accu als deze verouderd is om problemen te voorkomen.

6. Motorolie en andere vloeistoffen
Controleer regelmatig de motorolie en andere essentiële vloeistoffen zoals remvloeistof, stuurbekrachtigingsvloeistof en transmissievloeistof. Hitte kan deze vloeistoffen sneller doen verdampen.

7. Noodpakket in de auto
Zorg ervoor dat je een noodpakket in de auto hebt, inclusief flesjes water, een EHBO-doos, zaklamp en een gevarendriehoek. Dit kan van pas komen als je pech krijgt in de hitte. Sla ook het nummer van je alarmcentrale in je telefoon op.

8. Let op oververhitting
Houd de temperatuurmeter van je auto in de gaten. Als de motor oververhit raakt, zet dan de airconditioning uit en de verwarming aan om warmte van de motor weg te leiden. Stop op een veilige plek en laat de motor minimaal een kwartier afkoelen voordat je de motorkap opent. Bel direct je alarmcentrale als je hulp nodig hebt!