Diefstal of verlies

Tijdens een verblijf in het buitenland komt diefstal of verlies van eigendommen helaas vaak voor. Wij raden u aan om altijd bij de lokale politie een proces-verbaal te laten opmaken. Een kopie daarvan heeft u nodig voor uw reisverzekering, want u komt alleen in aanmerking voor dekking van diefstal of verlies als u een reisverzekering heeft. Onderstaand een advies voor de meest voorkomende situaties.

Paspoort
Als u met het vliegtuig reist, heeft u bij diefstal of verlies van uw paspoort of identificatiebewijs een zogenoemde laissez-passer nodig. Dit tijdelijke vervangende document kunt u bij het dichtstbijzijnde Nederlandse consulaat of de Nederlandse ambassade laten maken. De kosten hiervoor bedragen ongeveer 40 euro. U dient zelf twee pasfoto’s aan te leveren.

Rijbewijs
Bij verlies of diefstal van uw rijbewijs, moet u altijd aangifte doen bij de lokale politie. Die kan u ook vertellen of u al dan niet bevoegd bent om te rijden met een aangifte. Daarnaast hebt u het proces-verbaal in Nederland nodig om een nieuw rijbewijs aan te vragen.

Bagage
Meld gestolen of vertraagde bagage altijd aan uw luchtvaartmaatschappij. U kunt hierbij een Property Irregularity Report (PIR) invullen. Een kopie daarvan kunt u naar uw verzekeraar sturen. Ook voor bagage moet u altijd aangifte doen bij de lokale politie. Als dit niet mogelijk is, laat dan een bewijs van vermissing opmaken door bijvoorbeeld de gemeente, vliegveldautoriteiten, het campinghoofd of een reisleider.

Bankpas en geld
Als uw bankpas is gestolen of u hebt hem verloren, dan kan Eurocross u doorverbinden met uw bank zodat u uw pas kunt laten blokkeren. Bedenk wel dat deze blokkade permanent is. Dus mocht u uw pas terugvinden, dan zal deze onbruikbaar blijven. In Nederland kunt u weer een nieuwe pas aanvragen. Laat ook in het geval van een gestolen pas en/of geld een proces-verbaal opmaken bij de lokale politie.