Zorg is niet overal zo goed geregeld als in Nederland. Nederlanders met een medisch probleem komen in het buitenland vaak voor verrassingen te staan. Denk aan het ontbreken van de benodigde medische specialisten, artsen die gebrekkig Engels spreken, beperkte dekking vanuit de verzekering en zorgkosten die (daardoor) hoger oplopen. Wij geven een inkijkje in de zorgstandaarden van de populairste Europese vakantielanden.

Hoe verder de bestemming, hoe bewuster de vakantieganger zich ervan is dat de zorg in het buitenland anders geregeld is. De Nederlander die dichter bij huis blijft, komt echter ook nog wel eens bedrogen uit. Ook binnen Europa lopen de zorgstandaarden ver uiteen, blijkt uit de meldingen die wij ontvangen op onze alarmcentrale.

Nicole Bootsma, hoofd medisch team licht toe: “Over het algemeen lijken Engeland, Frankrijk en Duitsland het meeste op Nederland qua zorgstelsel. Toch kunnen de ziekenhuizen, vooral de kleinere, ook in deze landen over minder mogelijkheden en faciliteiten beschikken. Wij krijgen veel telefoontjes van Nederlanders vanuit die landen over beperkte behandelmogelijkheden. Daarnaast krijgen wij vanuit verschillende Europese landen met grote regelmaat hulpvragen bij taalbarrières. Lang niet in elk land wordt Engels gesproken in de ziekenhuizen.”

Familiaire verantwoordelijkheid in Italië
Vanuit Italië bellen veel mensen met verbazing over de behandeling in staatsziekenhuizen. Grootste oorzaak hiervan is de Italiaanse cultuur, die ook in de zorg zijn weerklank vindt. Zo komt de klacht “mijn vader wordt hier niet gewassen” regelmatig binnen bij ons. Voor Italianen is het heel gebruikelijk dat de familie de patiënt verzorgt en van eten en handdoeken voorziet. Deze faciliteiten zijn daarom niet in alle Italiaanse zorginstellingen als vanzelfsprekend aanwezig.

Griekse soberheid
Ook op de Griekse eilanden zijn de (medische) faciliteiten in de staatsziekenhuizen minimaal. “Die ziekenhuizen zijn over het algemeen kleiner en hebben minder resources. Zo kan het zijn dat zij niet de juiste specialist in huis hebben, of dat je medicatie zelf moet (laten) ophalen bij de apotheek. Daarnaast beschikken zij niet standaard over de meest geavanceerde technologie. Wij overwegen in sommige gevallen de patiënt naar een ander (privé)ziekenhuis, bijvoorbeeld in Athene, te vliegen voor verdere behandeling”, aldus Bootsma.

Privé- versus staatszorg
In landen waar de private en publieke gezondheidszorg naast elkaar staan, zien wij grote kwaliteitsverschillen. Bootsma: “In bijvoorbeeld Spanje is de kwaliteit van zorg minder goed voorspelbaar. Het hangt erg af van of je in een privé-kliniek of staatsziekenhuis terecht komt. De privé-ziekenhuizen zijn in Spanje, maar bijvoorbeeld ook in Griekenland qua zorg heel goed, maar worden ook ervaren als over de top. Zij zijn van alle luxe en gemakken voorzien, waaronder een eigen team van tolken. Maar daar betaal je dan ook voor.”

Hoge zorgkosten
Als Nederlanders in het buitenland in het ziekenhuis belanden, willen zij zich geen zorgen hoeven maken over bijkomende medische kosten. Wij raden de last-minute vakantieganger dan ook aan zich voor vertrek goed te verdiepen in de dekking van de verzekering. Zo zal een basis zorgverzekering alleen vergoeden wat de behandeling in Nederland kost, maar de zorg in Europese (privé)ziekenhuizen kan duurder uitvallen. Voor de extra kosten heb je dan vaak een reisverzekering met dekking voor medische kosten of een aanvulling op je zorgverzekering nodig.