Elke week komt het meerdere keren voor op onze alarmcentrale: Nederlanders die in het buitenland ziek of gewond raken en daar niet goed voor verzekerd zijn. De zelf te betalen kosten kunnen vervolgens oplopen tot tienduizenden euro’s. Naast persoonlijk leed zijn de financiële gevolgen, zoals een afbetalingsregeling, dan nog jarenlang voelbaar.

Voorkom hoge kosten
Een basiszorgverzekering dekt alleen wat een behandeling in Nederland kost, maar medische kosten kunnen in het buitenland aanzienlijk hoger zijn. Het is daarom verstandig de aanvulling op de zorgverzekering en de reisverzekering te onderzoeken. Veel onderverzekerden worstelen met de vaak hoge kosten voor de aangepaste terugreis naar Nederland. Om toch snel naar huis te kunnen, wordt steeds vaker gebruik gemaakt van crowdfunding. Daarbij wordt in korte tijd door familie en vrienden geld ingezameld. Anderen zien zich genoodzaakt een betalingsregeling te treffen voor de terugkeer of een oplossing te bedenken om op eigen gelegenheid naar Nederland te reizen.

Wat kost dat dan?
Ziek worden tijdens de vakantie, wat kost dat ongeveer zonder verzekering? Drie voorbeelden:
1. Met een beenbreuk in een privékliniek in Spanje liggen €30.000 (kosten in Nederland: €3.000)
2. Liggend vervoerd worden op de vlucht van Bali naar Nederland €25.000
3. In een Amerikaans ziekenhuis opgenomen worden met een blindedarmontsteking €50.000 (kosten in Nederland: €2.500)

Het verschil tussen de Nederlandse prijzen en buitenlandse prijzen moet de consument met een basiszorgverzekering vrijwel altijd zelf bijleggen. Ligt iemand met alleen een basisverzekering met een beenbreuk in een Spaanse privékliniek, zoals in het voorbeeld hierboven, dan komt €27.000 dus voor eigen rekening.