Het afgelopen jaar vierde een groot deel van Nederland vakantie in eigen land, maar daar gaat deze zomer waarschijnlijk verandering in komen. Langzaamaan wordt het reizen naar het buitenland weer wat aantrekkelijker. Er zijn steeds meer versoepelingen op het gebied van vakanties. De eerste landen zijn zelfs al versprongen naar een geel reisadvies. Dit reisadvies houdt in dat reizen kan, maar je waakzaam moet zijn voor de actuele situatie. Het advies kan namelijk plots weer veranderen. Een vakantie in het buitenland zit er dus waarschijnlijk weer in dit jaar, maar nog steeds is een goede voorbereiding belangrijker dan ooit.
Check voor en tijdens je reis het reisadvies regelmatig, voor je veiligheid en verzekering
Op nederlandwereldwijd.nl vind je per land de reisadviezen van de Nederlandse overheid. Check deze regelmatig voor vertrek, maar óók tijdens je reis. Door een nieuwe uitbraak van corona kan het reisadvies opeens veranderen van bijvoorbeeld geel naar oranje, en dan moet je zo spoedig als mogelijk het gebied verlaten. Blijven kan gevolgen hebben voor je uitreismogelijkheid (als de grenzen bijvoorbeeld worden gesloten) en de geldigheid van je reisverzekering. De Nederlandse overheid gaat geen vakantiegangers repatriëren zoals aan het begin van de coronacrisis. Kom je terug van vakantie uit een land dat tijdens je verblijf van code geel naar oranje is veranderd? Dan wordt dringend geadviseerd om in quarantaine te gaan.
Maatregelen rondom testen en quarantaine voor en na je reis
Veel landen hebben beperkingen opgelegd voor toeristen door een quarantaine na aankomst te verplichten of een negatieve coronatest eisen. Dit kan ook het geval zijn wanneer het reisadvies voor een land geel is. Vul hier het land waar je naartoe wil reizen om alle reisinformatie te bekijken. Ben je op vakantie en krijg je klachten die lijken op corona? Blijf dan binnen op je vakantieverblijf en plan zo snel mogelijk een test in of meld je bij een lokale huisartsenpost. Neem contact op met ons als je hulp of advies hierbij nodig hebt.
Kom je uit een hoog-risicogebied voor corona terug naar Nederland? Dan moet je een PCR-test laten doen en een negatieve testuitslag, van maximaal 72 uur oud, kunnen aantonen voor je vertrekt. Ook moet je bij het reizen met het vliegtuig een gezondheidsverklaring invullen. Eenmaal terug aangekomen in Nederland, moet je 10 dagen in quarantaine. Deze quarantaineduur kan je verkorten door je op de 5e dag opnieuw te laten testen. Indien deze test negatief is, mag je je quarantaineperiode vervroegd beëindigen. Een online hulpmiddel dat je kan helpen om de juiste keuze te maken na terugkeer in Nederland vind je hier.
Controleer je reis- en zorgverzekering
Het wordt helaas vaak vergeten, maar het is zo belangrijk: controleer hoe en of je voldoende verzekerd bent. Hoe zit het bijvoorbeeld als je onverhoopt ziek wordt? Zijn de medische kosten tot het Nederlands tarief verzekerd of ook daarboven? Hoe zit het met extra verblijfskosten? Wat heeft een plotselinge sluiting van de grenzen voor gevolgen voor de reisverzekering? Wat als je door een land met een oranje reisadvies moet reizen om op je eindbestemming te komen? Neem je verzekeringen en bijbehorende voorwaarden nu extra goed onder de loep en neem bij vragen contact op met je verzekeraar(s).
Wat zijn de maatregelen ter plaatse?
Het devies is: vermijd drukke plekken, was je handen regelmatig, neem extra desinfecterende gel en voldoende mondkapjes mee. Zorg verder dat je op de hoogte bent en blijft van de coronamaatregelen in je vakantieland én de landen waar je doorheen reist. Waar zijn mondkapjes allemaal verplicht? Is de horeca open? Hoe zit het met de zwembaden, meren en stranden? Wordt er aan de grens gecheckt op symptomen? Wat zijn de regels met betrekking tot afstand houden? De maatregelen en regels verschillen per land, en kunnen zelfs per regio anders zijn. Voor 9 populaire vakantielanden hebben wij hier de belangrijkste punten die je moet weten op een rijtje gezet. Staat jouw vakantieland er niet tussen of wil je meer informatie? Kijk dan op www.nederlandwereldwijd.nl of neem contact op met je reisorganisatie of accommodatiebeheerder om je verder te laten informeren.
Neem bij medicijngebruik een medicijnenpaspoort en extra medicatie mee
Bij medicijngebruik raden we aan om voor een aantal dagen extra aan medicatie mee te nemen op vakantie. Een medicijnenpaspoort kan aangevraagd worden bij je eigen apotheek. Deze kan goed van pas komen bij medische problemen in het buitenland. Het is handig om medicatie en het medicijnenpaspoort overal mee naar toe te nemen, bijvoorbeeld in de handbagage.
Ziek in het buitenland?
Mocht je onverhoopt ziek worden op je vakantie, dan adviseren wij je om bij lichte klachten bij de receptie van de camping of hotel een telefoonnummer van een arts te vragen. Bij ernstige klachten vindt vaak een ziekenhuisopname plaats. Neem ook altijd contact op met de alarmcentrale van je verzekeraar. Wij kunnen helpen met het uitleggen van de lokale regels, bijvoorbeeld over het testbeleid en de quarantainemaatregelen die gelden in het vakantieland. Onze hulpverlening is wel afhankelijk van de lokale situatie. Zo kan het zijn dat het regelen van een terugreis langer duurt doordat er minder vluchten naar Nederland gaan. Zo lang code geel geldt in een land kunnen we ook onze medisch escorts inzetten. Dit zijn verpleegkundigen die zieke of gewonde reizigers terug naar Nederland begeleiden.
In deze video geven onze hulpverleners de top 3 meldingen van medische vragen tijdens de vakantie en wat te doen bij ziekte of verwonding.
Met auto op vakantie? Pechhulp is mogelijk
In alle landen waar code geel van toepassing is, kan Eurocross pechhulp bieden op basis van de reisverzekering. In gebieden met een oranje reisadvies is de pechhulpverlening afhankelijk van de autoverzekering en de daarbij behorende pechhulpmodules. Bij pech komt er een berger om de auto ter plaatse te repareren of de auto mee te nemen naar een garage in de buurt. Mocht je je reis niet meer met je eigen auto kunnen vervolgen, kan het langer duren voordat er een huurauto beschikbaar is om in Nederland weer in te leveren. In sommige landen kan een alternatief zijn dat we een vervangende auto uit Nederland moeten laten komen. Deze wordt door een chauffeur afgeleverd in het vakantieland.
In deze video geven onze hulpverleners tips over handige items om mee te nemen en hoe pech te voorkomen.