Nu het negatieve reisadvies voor een aantal landen is komen te vervallen kunnen we eindelijk weer gaan kijken naar een vakantie buiten Nederland. Op dit moment zijn Finland, Ierland, Malta, Portugal, de Noord-Egïsche eilanden, de Zuid-Egïsche eilanden, de Ionische eilanden, de Balearen en Canarische eilanden, Aruba, Curaçau, Sint Maarten, Rwanda en Thailand van kleurcode oranje naar geel gegaan.

De verschillende kleurcodes
De verwachting is dat er de aankomende tijd steeds meer landen de kleurcode geel krijgen, maar wat betekenen de kleurcodes bij reisadviezen nou eigenlijk? De kleurcode geeft een idee van de veiligheidsrisico’s, de gezondheidsrisico’s en de coronamaatregelen in een land.

Kleurcode Toelichting
Groen Je kunt reizen naar dit land of gebied en bij terugkeer naar Nederland hoef je geen negatieve coronatestuitslag te laten zien en niet in quarantaine.
Geel Reizen kan, maar er zijn risico’s aan gebonden. Bereid je goed voor en blijf op de hoogte van de actuele situatie op je vakantiebestemming. Bij terugkeer naar Nederland hoef je geen negatieve coronatestuitslag te laten zien en niet in quarantaine.
Oranje Reis alleen indien het echt noodzakelijk is. Ga je toch op reis? Bereid je dan extra goed voor. Bij terugkeer naar Nederland moet je 10 dagen in quarantaine, deze quarantaineduur kan je verkorten door op dag 5 negatief te testen.
Rood Reis niet naar dit land of gebied. Het zou kunnen dat je het land of gebied niet in of uit kan reizen en de Nederlandse overheid kan je ook niet terughalen naar Nederland als je je in een rood gebied bevindt.

Controleer altijd de actuele lokale coronamaatregelen
Goed om te weten is dat landen maatregelen kunnen opleggen aan reizigers uit Nederland, zoals bijvoorbeeld een verplichte negatieve coronatestuitslag of een quarantaine bij aankomst. Controleer daarom altijd goed wat de huidige coronamaatregelen zijn in het land van bestemming en vergeet niet om de juiste verzekeringen af te sluiten. Een juiste verzekering kan u helpen indien de coronamaatregelen plotseling weer verergeren.