De Nederlandse vakantieganger gaat steeds vaker onderverzekerd op reis. En komt, als er dan onverhoopt iets gebeurt, voor nare financiële verrassingen te staan.

Hoe zit het ook alweer?
Een basiszorgverzekering dekt alleen wat een behandeling in Nederland kost. Maar medische kosten kunnen in het buitenland aanzienlijk hoger zijn. Het verschil tussen de Nederlandse prijs en buitenlandse prijs moet de vakantieganger met alleen een basiszorgverzekering zelf bijleggen. Kom je bijvoorbeeld met een beenbreuk in een privékliniek in Spanje terecht, dan kan het zijn dat je met een rekening van € 27.000,- eindigt. Die je zelf moet betalen. En dit zijn dan ‘slechts’ de zorgkosten. Eventuele kosten voor bijvoorbeeld langer verblijf of het omboeken van tickets of nieuwe tickets komende daar vervolgens nog bij.

Een paar voorbeelden

  • Met een beenbreuk in een privékliniek in Spanje liggen €30.000,- (kosten in Nederland: circa €3.000,-)
  • Liggend vervoerd worden op de vlucht van Bali naar Nederland €25.000,-
  • In een Amerikaans ziekenhuis opgenomen worden met een blindedarmontsteking €50.000,- (kosten in Nederland: circa €2.500,-)
  • Uitdroging na iets verkeerds gegeten in Mexico, twee dagen ‘gewone’ ziekenhuisopname (geen intensive care): €4.500,- (kosten in Nederland: circa €1.000,-)
  • Geboorte van een kindje bij 30 weken (premature bevalling) tijdens een laatste vakantie met zijn tweetjes in de Verenigde Staten: €500.000,-. Dit is exclusief vervoer naar Nederland per ambulancevliegtuig: €150.000,-. (kosten in Nederland: circa €25.000,-)


Met een aanvullende zorgverzekering of een reisverzekering ben je dus niet ‘over verzekerd’
Een ongeluk zit in een klein hoekje. De voorbeelden hierboven genoemd kunnen vrijwel iedereen op vakantie in het buitenland overkomen. Neem dus geen risico, niet voor jezelf en niet voor je dierbaren/reisgenoten, en check voor vertrek of je (voldoende) verzekerd bent. Een reisverzekering met dekking voor medische kosten buitenland is zo afgesloten en kan een hoop financiële ellende voorkomen.