Nu de scholen weer zijn begonnen, blikken we bij Eurocross terug op de hulpvragen van Nederlandse vakantiegangers in de afgelopen zomerperiode. We ontvingen tot nu toe zo’n 60.000 telefoongesprekken, meer dan in de zomervakantie van 2023: toen waren het er 59.000. Opvallend is het hoge aantal meldingen van dengue (knokkelkoorts), dat zijn er nu al meer dan in heel 2023, en de dagelijkse hulpvragen van Nederlandse vakantiegangers die onvoldoende verzekerd blijken. Wat ook opviel is dat de sportzomer, geheel tegen verwachting in, niet tot veel extra problemen op de weg heeft geleid. Daarnaast zijn er uitzonderlijk weinig meldingen gedaan als gevolg van extreem weer zoals bosbranden, noodweer of overstromingen.

Problemen door sportzomer bleven uit
Deze zomer verwachtte Eurocross topdrukte door de Olympische en Paralympische Spelen in Parijs en het EK in Duitsland. Voorafgaand aan het hoogseizoen waarschuwden we vakantiegangers voor drukte op Franse en Duitse wegen en alle gevolgen die dit met zich mee zou brengen. Denk aan langere reistijden en pechhulpdiensten die minder snel ter plekke konden komen. Maar ook het feit dat reparaties in en rondom Parijs dit hoogseizoen bijna onmogelijk zouden zijn. Nu we terugkijken valt het op dat we eigenlijk weinig problemen hebben ondervonden door de sportzomer. Parijs is tijdens de Olympische Spelen vrijwel volledig omzeild door vakantiegangers en ook ontvingen we  maar een beperkt aantal pechmeldingen in relatie tot het EK van dit jaar.

Uitzonderlijk weinig meldingen door noodweer
Daarnaast viel het aantal meldingen als gevolg van natuurrampen of extreme weersomstandigheden dit jaar mee. Meldingen door noodweer of bosbranden bleven dit hoogseizoen uit en dat is uitzonderlijk. Wel kwamen er een aantal meldingen binnen  als gevolg van de overstromingen in Mallorca. In totaal ontvingen we  ruim 26.000 telefoontjes van mensen die hulp inschakelden voor autopech. Meer dan 20% van de pech- en schadegevallen werden digitaal gemeld. De meeste kwamen uit Frankrijk, gevolgd door Duitsland en Italië.

Veel financiële problemen: onvoldoende verzekerd
Wel is er een flinke stijging te zien in het aantal telefoontjes van vakantiegangers met een hulpvraag, die ook nog onvoldoende verzekerd blijken. Vorig jaar kreeg Eurocross nog een paar keer per week dit soort meldingen, nu is dat dagelijks. Dit leidt soms tot schrijnende situaties waarbij de (vaak medische) kosten torenhoog oplopen.

Zorgwekkende toename dengue-meldingen
Op het gebied van medische hulpvragen ontvingen we deze zomerperiode zo’n 34.000 telefoontjes, waarvan de meeste afkomstig waren uit Spanje, gevolgd door Turkije en Frankrijk. De meldingen gingen veelal over ernstige buikgriep, blindedarmontsteking of longontsteking. Zorgelijk is de toename in het aantal meldingen van dengue (een virale infectieziekte die ontstaat door een muggenbeet) dat binnenkwam op de alarmcentrale. Eurocross verwacht hier dit jaar een ruime verdubbeling in ten opzichte van 2023. Door de opmars van de tijgermug (de verspreider van het virus) komt dengue steeds meer voor in Europa en ook in Nederland. Dit baart ons zorgen. We vinden het dan ook van groot belang om reizigers voor te lichten over het voorkomen en behandelen van deze ziekte.