Sinds 2013 doen wij, samen met Traumacentrum LUMC, onderzoek naar letselpatronen onder Nederlandse wintersporters en de omstandigheden die van invloed zijn op de ernst van de letsels. Begin 2020 werd daar een onderzoek op de piste in Oostenrijk (Flachau) aan toegevoegd met als doel in kaart te brengen welke rol zelfinschatting speelt.

Overschatting van eigen kunnen

Uit het onderzoek op de piste blijkt dat bijna 80 procent van de skiërs zijn of haar skiniveau hoger inschat dan het daadwerkelijk is. Deze zelfoverschatting brengt waarschijnlijk de nodige risico’s met zich mee en kan op de piste uiteindelijk tot ernstig letsel leiden. Het profiel van de skiër die het meest risico loopt is een man van gemiddelde leeftijd, die net geen beginner meer is. Meer weten? Lees hier verder.

Voorkom ongevallen, doe de winterfitscan

Met de voorjaarsvakantie voor de deur vragen wij aandacht voor een goede voorbereiding om het risico op ongevallen te verkleinen. Eerder introduceerden wij al de winterfitscan. Met deze korte scan testen wintersporters zelf wat hun niveau is en hoe goed zij voorbereid zijn op de wintersport.