Het kan voorkomen dat u tijdens uw verblijf in het buitenland medische hulp nodig heeft. Wat kunt u dan het beste doen en waar kunt u terecht? De kwaliteit en de kosten zijn per ziekenhuis verschillend. Neem contact op met de alarmcentrale voor advies over de keuze van het ziekenhuis. In sommige landen wordt u als toerist standaard naar een privékliniek gebracht. De kosten zijn daar vaak erg hoog en worden niet altijd vergoed. Neem bij aankomst bij de kliniek contact met ons op, of laat een medereiziger bellen.

Het is raadzaam om in het ziekenhuis de zorgpas te laten zien. Binnen Europa hebben ziekenhuizen veel aan de EHIC (European Health Insurance Card). Met behulp hiervan kunnen zij direct de juiste informatie naar de juiste alarmcentrale sturen.

Tip: Geef uw paspoort niet af in het ziekenhuis. U bent dit niet verplicht.
In de praktijk komt het voor dat u hierom wordt gevraagd en het paspoort pas wordt terug gegeven als er cash een betaling is gedaan of de verzekering het betalen van een hoog bedrag heeft gegarandeerd. Zorg ervoor dat u een kopie van het paspoort bij u heeft of een foto van uw paspoort in uw telefoon en/of e-mail heeft staan.

Taalbarrières
Mocht u in het buitenland in het ziekenhuis terecht komen, dan kunt u te maken krijgenmet taalbarrières. Niet overal spreekt het ziekenhuispersoneel Engels. Wanneer u hinder ondervindt door taalproblemen kunt u ook contact met ons opnemen, onze hulpverleners kunnen dan voor u fungeren als tolk.

Te ziek om naar huis te kunnen?
Als blijkt dat u te ziek bent om naar huis te reizen terwijl de vakantieperiode voorbij is, worden de kosten van het verblijf van slechts één persoon gedekt wanneer hij/zij bij u achter blijft. De rest van het gezin/gezelschap moet naar huis of op eigen kosten achterblijven. Het kan erg lastig zijn om uit elkaar te gaan. Bespreek van te voren wat u zou willen mocht dit gebeuren en kijk of u het budget hebt om aan deze wens te voldoen.

Kosten
Wees ervan bewust dat ook in het buitenland is het eigen risico van toepassing is. Mogelijk krijgt u dus niet alle kosten vergoed.

Controleer voor vertrek naar uw vakantiebestemming altijd goed uw verzekeringen en uw eigen risico.