Wie komende zomer met de auto op vakantie gaat, kan door de Olympische en Paralympische Spelen in Parijs en het EK in Duitsland rekenen op topdrukte. De verwachte drukte op de Franse en Duitse snelwegen leidt tot langere reistijden en heeft ook gevolgen voor de pechhulpdiensten die minder snel ter plekke kunnen komen. Ook zullen reparaties in en rondom Parijs dit hoogseizoen bijna onmogelijk zijn. Alarmcentrale Eurocross waarschuwt voor topdrukte: een goede voorbereiding kan veel ellende voorkomen.

Kom niet voor verrassingen te staan
Met de Olympische Spelen van 26 juli tot en met 11 augustus en de Paralympische Spelen van 22 augustus tot en met 8 september in Parijs, verwacht Frankrijk komende zomer 16 miljoen toeristen. Gedurende de Olympische Spelen is 185 kilometer van de wegen rondom Parijs afgezet, wat veel gevolgen heeft voor de verkeerssituatie. Ook de wegen in Duitsland worden met het EK voetbal van 14 juni tot en met 14 juli drukker dan normaal. Door de verwachte drukte zullen hulpdiensten minder snel ter plekke zijn en kunnen reparaties veel meer tijd in beslag nemen dan gebruikelijk.

Hogere kosten voor accommodaties, taxi’s en vervangend vervoer
Wie toch met pech langs de weg komt te staan en niet verder kan reizen, moet rekening houden met dure accommodaties waarvan de kosten vaak niet volledig zullen worden vergoed. Bovendien zijn veel locaties al lang van tevoren volgeboekt. Het regelen van taxi’s en bijvoorbeeld een huurauto kan door de drukte een grote uitdaging zijn en flink in de kosten lopen. Ook in het openbaar vervoer wordt grote drukte verwacht tijdens de sportzomer.

Hulp bij pech onderweg
Het melden van pech en schade kan bij Eurocross zowel telefonisch als online, wat het melden makkelijker en sneller maakt als het druk op de lijn is. Ook wordt er met internationale partnerorganisaties gekeken naar mogelijkheden om lange wachttijden te beperken, door bijvoorbeeld garages en depots buiten de grote steden aan te spreken. Daarnaast hebben lokale bergingsdiensten in Duitsland meer mensen aangenomen die gestrande auto’s veilig van de weg kunnen halen.

Vijf tips om goed voorbereid op weg te gaan

1. Controleer je auto: zijn alle vloeistoffen goed aangevuld en werken alle systemen? Doe ook een bandencheck op spanning en profiel. Neem eventueel extra motorolie, ruitenwisservloeistof en koelvloeistof mee.

2. Zorg voor voldoende water en eten. Neem ook voldoende medicatie mee op reis, voor het geval je, om wat voor reden dan ook, langer moet blijven. Een powerbank is ook handig, zodat je altijd goed bereikbaar bent en niet met een lege telefoon zit als je bent gestrand. Ook een startkabel, veiligheidshesjes en verbanddoos kunnen goed van pas komen.

3. Neem een creditcard mee, deze heb je nodig voor het huren van een vervangende auto.

4. Check je verzekering! Ben je wel verzekerd voor pechhulp en vervangend vervoer in het buitenland? Sla ook alvast het pechhulp/schadehulp alarmnummer op in je telefoon.

5. Sta je met pech langs de snelweg? Bel dan de alarmcentrale, zoals Eurocross. Maar let op: in Frankrijk werkt het anders. Daar bel je eerst 112, 17 of de praatpaal. In de praatpaal kun je eenvoudig “panne” roepen. Daarna neem je contact op met de alarmcentrale. En in andere landen, zoals Duitsland, bel je alleen 112 als je onveilig staat. In andere gevallen bel je de alarmcentrale.

Meer informatie over de bereikbaarheid in Frankrijk tijdens de Olympische en Paralympische Spelen is hier te vinden. Op de website van UEFA EURO 2024 is per speelstad reisadvies opgenomen.