Nieuws

Stijging van aantal Nederlanders in nood tijdens zomervakantie

Nu de scholen weer zijn begonnen, maken wij de balans op van het aantal hulpvragen dat we kregen van Nederlanders tijdens hun zomervakantie. Wij ontving deze zomer 54.024 telefoontjes van vakantiegangers. Het aantal Nederlanders dat belde met een technisch of medisch probleem in het buitenland was daarmee hoger dan vorige zomer, toen er 51.469 meldingen binnenkwamen. De laatste dag van juli was de drukste dag voor ons. Toen belden 1.574 mensen met de vraag om hulp op vakantie.

Ongevallen onderweg
Iedere zomer typeren ongevallen met een voertuig een deel van de meldingen. Nicole Bootsma, hoofd van het artsenteam bij Eurocross: “Sinds begin juli tellen we 178 ongevallen met een fiets, scooter, motor of quad. Als gevolg daarvan lijkt het letsel aan de pols, hand, heup, enkel of het onderbeen ernstiger te worden.” Op het gebied van autopech zagen we vooral lekke banden, oververhitte motoren en airco-problemen.

Ernstige medische diagnoses
In de populaire vakantielanden werden deze zomer meer dan 1.000 Nederlanders opgenomen in het ziekenhuis. Naast de veelvoorkomende maagdarminfecties werden ook zeer regelmatig ernstige diagnoses gesteld. Zoals een blindedarmontsteking, een hartinfarct of beroerte. Dit jaar kregen opvallend veel mensen onder de 55 jaar de diagnose hartinfarct of beroerte. Bootsma: “Het krijgen van een beroerte heeft natuurlijk ontzettend veel impact. Laat staan als je in een ander land bent. De communicatie met het verplegend personeel in bijvoorbeeld een Frans ziekenhuis kan al lastig zijn door de taalbarrière. Helemaal als je nauwelijks uit je woorden kan komen door een beroerte.”

Landen
Net als vorig jaar kwamen de meeste meldingen uit Spanje, Frankrijk, Italië en Duitsland. Meer dan de afgelopen jaren werd gebeld vanuit Griekenland. Mocht je iets overkomen op vakantie dan luidt ons advies om zo snel mogelijk contact op te nemen met je alarmcentrale. Die helpt bij taalproblemen, vragen over kosten en kan adviseren in de behandeling. Draag dus het nummer van je alarmcentrale bij je zodat je direct goed geholpen wordt in geval van nood.

Recente berichten

Alle berichten