Nieuws

Wintersportongevallen: hoe meer ervaring hoe ernstiger het letsel?

Vandaag komen alarmcentrale Eurocross Assistance en Traumacentrum LUMC met de resultaten van hun onderzoek naar ongevalmeldingen onder Nederlandse wintersporters over drie seizoenen, van 2013 tot en met 2016. Daaruit blijkt dat tachtig procent van de wintersporters met ernstig letsel, denk aan een bekkenfractuur of meerdere breuken door een val, juist de meeste wintersportervaring lijkt te hebben. Onder degenen met minder ervaring komt ernstig letsel minder vaak voor. Vijftien procent heeft tussen de vijf en tien weken ervaring en vijf procent is beginnend wintersporter. Als het gaat om de vergelijking tussen skiërs en snowboarders dan komen hersenschuddingen en onderarmbreuken vaker voor onder snowboarders. Andersom hebben skiërs vaker beenbreuken en kniebandletsel. Volgens CBS zoeken jaarlijks rond een miljoen Nederlanders de sneeuw op. Het advies aan iedere wintersporter luidt om zich goed voor te bereiden.

Overmoedigheid bij ervaren wintersporter
Ervaren skiërs en snowboarders lijken een verhoogd risico op ernstig letsel te lopen ten opzichte van de minder ervaren wintersporters. “Een mogelijke verklaring kan liggen in het zelfvertrouwen van de geoefende skiër en snowboarder, waardoor zij mogelijk meer risico nemen. Zij bereiken een hogere snelheid en pakken vaker zwarte pistes of zijn eerder geneigd off-piste te gaan. We vinden het dus belangrijk dat ook de ervaren wintersporter zich bewust is van de risico’s”, aldus Floriana Luppino, arts bij Eurocross.

Skiën versus snowboarden
Het type letsel verschilt onder skiërs en snowboarders. Zo lopen snowboarders bijna twee keer zo vaak een hersenschudding op dan skiërs. Onderarmbreuken komen maar liefst bijna drie keer vaker voor onder snowboarders, doordat zij zich bij een val eerder opvangen met de armen. Skiërs lopen op hun beurt vaker kniebandletsel (bijna drie keer vaker) en beenbreuken (zo’n drieënhalf keer vaker) op. Kees Bartlema, traumachirurg bij Traumacentrum LUMC: “Ook lijkt een bekkenbreuk vaker voor te komen onder skiërs. Dit kan te maken hebben met de houding tijdens de val. Een bekkenfractuur is een ernstig letsel met een relatief lange herstelperiode.”

Verder wijst het onderzoek uit dat het letselpatroon over de jaren heen stabiel blijft. Meest voorkomend zijn nog altijd onderbeen- en enkelbreuken, gevolgd door schouder- en bovenarmbreuken, kniebandletsel, breuken van wervels en bekken en tot slot hersenschuddingen.

Wintersport checklist
Bewustwording en een goede voorbereiding kunnen veel ellende voorkomen. Een aantal checkvragen:

 • Ken je jezelf?
  Een beginneling kiest andere pistes en is wat voorzichtiger, maar ben je een echte pro wees dan niet overmoedig. Als je valt, dan val je vaak veel harder, met een verhoogde kans op ernstiger letsel.
 • Ben je beschermd?
  Snowboarders: bescherm je onderarmen en je hoofd extra goed, dat zijn jullie grootste risicogebieden.
  Skiërs: zorg altijd voor een helm, ook als het niet verplicht is. Een helm kan de kans op hersenletsel met veertig procent reduceren.
 • Ben je alert?
  Wees voorzichtig op plekken waar vaak ‘onhandige’ ongelukken gebeuren zoals liftuitgangen of kruisingen.
 • Ben je getraind?
  Het is niet onwaarschijnlijk dat je met ongetrainde spieren sneller letsel oploopt. En wintersport is toch vaak een week intensief sporten, onderschat dat niet.
 • Ben je verzekerd?
  Check je verzekering, want de medische kosten kunnen flink oplopen. Niet elke voorgestelde behandeling in het buitenland wordt vergoed. Sluit in ieder geval een reisverzekering af met wintersportdekking. Dit laatste is heel belangrijk, want zonder kun je geen beroep doen op je reisverzekering. Draag je zorgpas en het telefoonnummer van je alarmcentrale bij je zodat je snel en goed geholpen kunt worden.

Over het onderzoek
Alarmcentrale Eurocross Assistance onderzocht in samenwerking met Traumacentrum LUMC de letselpatronen (aard van het letsel) bij wintersportongevallen en de risicofactoren die bijdragen aan de ernst van het letsel. Over de periode van 2013 tot en met 2016 werden wintersporters bevraagd naar hun ervaring met een wintersportongeval. Van 445 personen zijn alle mogelijke risicofactoren in kaart gebracht. Van 1.852 ongevalmeldingen werden de letselpatronen geanalyseerd. Het is het eerste grondige onderzoek naar letselpatronen onder Nederlandse wintersporters. Het onderzoek loopt nog door over in ieder geval de seizoenen 2016/2017 en 2017/2018. Naar verwachting worden in het derde kwartaal van 2018 nieuwe resultaten bekend gemaakt. De grotere database zou kunnen zorgen voor meer significante relaties tussen bepaalde risicofactoren, bijvoorbeeld leeftijd en weer- en sneeuwcondities, en de ernst van het letsel.

Recente berichten

Alle berichten