Nu de scholen weer zijn gestart en de meeste Nederlanders terug van vakantie, maken wij de balans op van het aantal hulpvragen deze zomer. Dat waren 58.749 telefoontjes van Nederlanders in nood in het buitenland. De meeste meldingen kwamen uit Spanje, Frankrijk, Italië en Duitsland. Een opvallende stijging kwam uit Griekenland met 25 procent meer meldingen dan vorig jaar. Ook ontvingen we veel vragen over natuurrampen zoals de aardbeving op Lombok en het plotselinge noodweer in Frankrijk en Duitsland.

Extreme hitte zorgt voor maag-darminfecties…
Veel Nederlanders belden ons over flauwtes, oorontstekingen, ontstekingen aan de huid en maag-darminfecties. Nicole Bootsma, arts op onze alarmcentrale: “Dit kan te maken hebben met de warme zomer in heel Europa. Denk aan flauwvallen door langdurige blootstelling aan hitte, oorontstekingen door zwemmen in – door de aanhoudende warmte – bevuild natuurwater, ontstekingen aan de huid door het openkrabben van geïrriteerde insectenbeten en maag-darminfecties doordat voedsel eerder bederft.”

… en kapotte koppelingen
Ook voertuigen hadden problemen door de warmte dit jaar. Naast lekke banden kregen we de meeste meldingen van oververhitte motoren en kapotte koppelingen. Ook ondervonden veel mensen problemen met hun camper. Het ging dan meestal om motorische mankementen. Een vervelende bijkomstigheid is dat de reparatie in het buitenland lang kan duren. Ook ervaren wij dat het aantal vervangende campers om de reis toch voort te kunnen zetten, erg schaars is. Een goede motorcheck voordat je vertrekt volgend jaar is dan ook geen overbodige luxe.

Pech op reis kan flink in de papieren lopen

Wij zien veel Nederlanders die hulp nodig hebben maar daar niet of onvoldoende voor verzekerd zijn. Eerder onderzoek dat we deden liet al zien dat bijna een kwart van de reizigers zelfs niet weet waar zij op reis tegen verzekerd is. Deze onwetendheid zorgt soms achteraf nog voor vervelende verrassingen. Zo kunnen zorgkosten in het buitenland en de kosten voor de terugreis naar Nederland flink oplopen en onverwacht voor eigen rekening zijn. We adviseren reizigers zich daarom voor vertrek goed te informeren over de plek van bestemming. Sluit de verzekeringsdekking aan op het vakantieland en eventueel te ondernemen activiteiten? Schakel bij pech, ziekte of een ongeluk op reis meteen de alarmcentrale in. Die kan verder helpen.