Bij Eurocross vinden wij het niet alleen belangrijk de beste zorg voor mensen te regelen nadat hen iets is overkomen op reis, maar delen daarnaast wij graag onze kennis en expertise om (medische) problemen op reis juist te voorkomen. Zo ook op het gebied van wintersport. Tijdens de winterperiode ontvangen wij jaarlijks enorm veel meldingen van wintersporters die op de piste (ernstig) letsel op hebben gelopen. Voor degene die dit overkomt betekent dit veel pijn, in sommige gevallen een of meerdere operaties, het eerder afbreken van de vakantie en vaak ook achteraf een lange nasleep. Reden genoeg dus om te voorkomen dat je zoiets overkomt!

Dat dacht Eurocross-arts Floriana Luppino ook. Sinds een aantal jaar brengt zij, in samenwerking met het LUMC, de factoren die bijdragen aan het krijgen van ernstige wintersportletsels in kaart. Uit ons eerste onderzoek bleek dat ervaren wintersporters een grotere kans hadden op het krijgen van ernstige letsels. Naar aanleiding hiervan rees de vraag: “wat is nu eigenlijk een ervaren skiër?”. Misschien overschatten mensen zichzelf, of vinden zij zichzelf ervaren omdat zij al 10 jaar op wintersport gaan, maar steeds slechts enkele dagen op de latten staan. Tijd dus voor verdiepend onderzoek waarbij real-time wordt onderzocht of skiërs wel echt zo ervaren zijn als zij denken. Eind oktober is gestart met een demo. Bekijk de video en zie hoe dit is aangepakt!

In het kader van preventie delen wij de aankomende periode wekelijks informatie waarmee wintersporters zich goed kunnen voorbereiden op hun wintersportvakantie. Met deze campagne hopen wij bewustwording bij hen te creëren om zo het oplopen van ernstig letsel tijdens de wintersport zoveel mogelijk te voorkomen.

Aflevering 1: Wintersportonderzoek

Aflevering 2: Wijzer op Wintersport: wintersportgear op orde

Aflevering 3: Wijzer op Wintersport: de 10 pisteregels

Aflevering 4: Wijzer op Wintersport: repatriëring

Aflevering 5: Wijzer op Wintersport: vervoer

Aflevering 6: Wijzer op Wintersport: wintersportletsels

Aflevering 7: Wijzer op Wintersport: onderzoek in Flachau