De winter is alweer bijna ten einde en de laatste weken van het wintersportseizoen zijn aangebroken. Voor ons de tijd om de balans op te maken. Wij zien dat het aantal meldingen van ongevallen in de bergen een stuk lager ligt dan een jaar geleden. Dit wintersportseizoen (december tot en met begin maart) ontvingen wij 1.100 hulpvragen van wintersporters in nood, 12 procent minder dan in dezelfde periode een jaar geleden. Onveranderd is dat de meeste meldingen kwamen uit Oostenrijk, gevolgd door Frankrijk en Italië.

Verse sneeuw: minder hersenschuddingen, meer beenbreuken

Tussen de 1.100 meldingen die dit jaar gemaakt werden, waren aanzienlijk minder meldingen van hersenschuddingen. Breuken in de knie of het onderbeen werden daarentegen veel vaker gemeld dan voorheen. “Ondanks dat er dit wintersportseizoen minder ongelukken gemeld werden, zagen we wel een patroon dat typisch is voor verse sneeuw”, aldus Nicole Bootsma, arts bij Eurocross. “Want met goede sneeuw mag je dan misschien wel minder hard vallen en daardoor minder snel een hersenschudding oplopen, je loopt wel meer risico om vast te komen zitten in die verse, diepe sneeuw. Je kunt dan makkelijk letsel oplopen aan je onderbeen of knie en er werden logischerwijs dan ook voornamelijk meldingen gemaakt van letsel aan die lichaamsdelen.”

Daarnaast is het opvallend dat Eurocross dit jaar meer meldingen kreeg van algemene medische zaken op de piste, zoals griep, een hartinfarct of een beroerte op de latten. De oorzaken hiervoor zijn niet bekend.

Toch nog een gipsvlucht

Van alle meldingen moest 30 procent van de patiënt naar huis met vervangend vervoer, zoals een ambulance of aangepaste taxi. Dit seizoen organiseerden wij een eenmalige gipsvlucht vanuit Innsbruck om de drukte goed op te kunnen vangen.