De zomer van 2020 was anders dan anders. Door COVID-19 en de onzekere reisadviezen kozen meer mensen voor een vakantie in eigen land in plaats van over de grens. Logischerwijs ontvingen wij daardoor minder medische hulpvragen en pechmeldingen uit het buitenland dan voorgaande jaren. Het aantal pechhulpvragen lag deze zomer circa 30 procent lager dan voorheen en het aantal medische hulpvragen verminderde met zelfs 70 procent. In totaal ontvingen we deze zomer 22.152 telefoontjes ten opzichte van 56.497 in 2019.

Minder typische zomerdiagnoses
Over medische hulpvragen kregen wij dit jaar 9.107 telefoontjes binnen (31.600 in 2019). De meeste medische meldingen kwamen uit Frankrijk, Spanje en Duitsland. We kregen veel minder medische hulpvragen uit verre landen als Indonesië, Kaapverdië en Sri Lanka waardoor we ook veel minder ‘typische zomerdiagnoses’ zoals maag- en darmklachten zagen. Die komen vaker voor buiten Europa. Waar normaal gesproken oorpijn/-ontsteking, maag-/darmklachten en letsel de top drie van meest voorkomende medische meldingen aanvoeren, zijn dat deze zomer een blindedarmontsteking, breuken en hartklachten.

Nog steeds wel panne
We kregen in totaal 13.045 telefoontjes over pechmeldingen vanuit het buitenland binnen dit jaar. Vorig jaar kwamen er 28% meer hulpvragen binnen op de alarmcentrale. Een flinke daling dus ten opzichte van het aantal hulpvragen dat we normaal krijgen in de vakantieperiode. De meeste pechmeldingen kwamen deze zomer uit Frankrijk, gevolgd door Duitsland en België. De laatste is een opvallende, want die staat nooit zo hoog in de lijst.

Thuis of dichtbij huis gebleven
Alle highlights van afgelopen zomer hebben we in deze factsheet bij elkaar gezet. Het geeft in onze ogen aan dat Nederlanders dit jaar een alternatieve zomervakantie hebben gevierd en echt dicht bij huis zijn gebleven, dan wel thuis, dan wel in Europa.