In het wintersportseizoen reizen veel Nederlanders naar het buitenland om te genieten van de sneeuw. Tijdens de voorjaarsvakantie zien we elk jaar een flinke piek in het aantal wintersporters en daarmee ook in het aantal ongelukken op de piste. Als je een ongeluk hebt gekregen, wil je natuurlijk het liefst zo snel mogelijk naar huis. Daarom organiseren wij elk jaar een gipsvlucht vanuit Innsbruck naar Nederland. Afgelopen vrijdag kwam de gipsvlucht met wintersporters op Rotterdam The Hague Airport aan.

Voorheen vlogen er in het wintersportseizoen meerdere vluchten, tot in 2017 de vliegmaatschappij die de vluchten uitvoerde ermee stopte. Normaal gesproken worden mensen die een ongeluk hebben gekregen vervoerd met een ambulance of reguliere lijnvlucht.

Wintersportdrukte
Toch merkten we dat er in de populairste wintersportweek van het jaar behoefte is aan een aparte vlucht. Om de wintersportdrukte tijdens de voorjaarsvakantie goed de baas te kunnen zijn organiseerden we daarom op 1 maart 2019 voor het eerst een eenmalige gipsvlucht. Dit beviel goed, waardoor we hebben besloten het dit jaar te herhalen. Vrijdag is de vlucht met zeven patiënten onder begeleiding van verpleegkundigen en bemanning dan ook veilig geland in Rotterdam.

Botsingen op de piste
Opvallend dit seizoen zijn de vele meldingen na botsingen op de piste met ernstige letsels als gevolg, zoals heup- en bekkenfracturen en zelfs een gescheurde milt. Bij Eurocross vinden we het belangrijk om mensen zo goed mogelijk te helpen na een ongeval, maar ook onze kennis en expertise te delen zodat wintersporters beter voorbereid op pad gaan. Sinds een aantal jaar brengen we in samenwerking met het LUMC de factoren in kaart die bijdragen aan het krijgen van ernstige wintersportletsels. Zo blijkt dat ervaren wintersporters een grotere kans hebben op het krijgen van ernstige letsels.

Bereid je goed voor
We delen graag onze tips om problemen bij wintersporters te voorkomen. Wees voorzichtig, kies een piste die past bij je niveau en wees alert op plekken waar vaak onhandige ongelukken gebeuren, zoals liftuitgangen en kruisingen. Draag ook altijd een helm en zorg dat je de pisteregels kent. Wil je meer weten? Bekijk onze video’s van de Wijzer op Wintersport campagne!