Het Digitaal Corona Certificaat is ingevoerd en dat betekent dat het reizen in Europa weer makkelijker kan. Dit certificaat krijg je als je volledig gevaccineerd bent, een herstelcertificaat kan laten zien of door negatief te testen. Toch zijn de inreismaatregelen per land verschillend. Voor het ene land moet je volledig gevaccineerd zijn, terwijl ergens anders kan gelden dat je al na de eerste vaccinatie mag inreizen. Als je nog niet gevaccineerd bent of niet eerder positief bent getest op corona, moet je je laten testen. Deze testuitslag is slechts beperkte tijd te gebruiken. Het kan daardoor gebeuren dat je tijdens je vakantie bij een doorreis naar een ander land, je in het buitenland moet laten testen. Maar hoe werkt het precies als je je in het buitenland moet laten testen om door te kunnen reizen?

De testuitslag die ik in Nederland heb gekregen is verlopen, wat nu?
Als je in het buitenland bent en doorreist naar een ander land kan het zijn dat je testuitslag die je in Nederland hebt gekregen verlopen is. Om binnen te komen in een ander land moet je je opnieuw laten testen. Om bijvoorbeeld Spanje in te kunnen, mag een negatieve testuitslag niet ouder dan 48 uur zijn. Red je dit niet vanuit Nederland, dan moet je je in Frankrijk nogmaals laten testen.

Waar kan ik me in het buitenland laten testen?
Houd er rekening mee dat een coronatest in het buitenland geld kan kosten. Daarnaast kan het ook erg druk zijn op testlocaties. Houd hier rekening mee en plan je test op tijd. Wil je weten waar in het buitenland je een PCR-test of sneltest kan laten doen? Kijk dan op deze website.

Is testen in het buitenland gratis?
Nederland heeft ervoor gekozen dat iedereen, dus ook toeristen, zich gratis kan laten testen voor een (door)reis. Elk land mag dit zelf bepalen. Zo heeft Frankrijk er bijvoorbeeld voor gekozen om toeristen na 7 juli te laten betalen voor een PCR- of antigeentest. Daarom is het raadzaam om de mogelijkheden voor een gratis coronatest van tevoren uit te zoeken en rekening te houden met eventuele kosten. Op die manier kom je straks niet onverwachts voor extra kosten te staan. 

Kan ik mijn testuitslag uit het buitenland in de CoronaCheck-app zetten?
Op dit moment kan je, als je je laat testen in het buitenland, deze testuitslag niet in de CoronaCheck-app kan zetten. Daarom is het verstandig om altijd om een papieren bewijs van de negatieve testuitslag te vragen.

Moet ik mijn kinderen laten testen in het buitenland?
Kinderen onder een bepaalde leeftijd worden in bepaalde landen uitgezonderd van een PCR-test. In elk land gelden er verschillende regels over de leeftijdsgrens voor een PCR-test. Ga je bijvoorbeeld naar Frankrijk, dan hoeven kinderen jonger dan 11 jaar niet getest te worden. Maar in Italië moeten kinderen vanaf 6 jaar getest worden.  Controleer daarom voorafgaand aan je reis goed welke regels het land van bestemming voor het testen van kinderen heeft. Deze informatie is te vinden op www.nederlandwereldwijd.nl.

Coronaklachten in het buitenland
Krijg je klachten die overeenkomen met het coronavirus? Volg dan de plaatselijke regels rondom corona. Vaak moet je je dan laten testen. De kosten hiervoor komen ook dan meestal voor eigen rekening. Heb je ernstige klachten en heb je medische hulp nodig? Een coronatest is vaak verplicht om aanspraak te maken op medische hulp. In dat geval kan het wel zijn dat je de kosten van de coronatest ter beoordeling kunt indienen bij je zorgverzekeraar.