Het kabinet heeft aangekondigd dat reizigers die in juli of augustus naar het buitenland op vakantie gaan zich gratis mogen laten testen op het coronavirus. Deze gratis coronatesten zijn bedoeld voor alle reizigers die niet of nog niet volledig gevaccineerd zijn en een negatief testresultaat nodig hebben om in het land van bestemming te komen.

Per wanneer kan je je laten testen?
De gratis testen zijn beschikbaar vanaf 1 juli. Alle testen die gepland staan voor deze datum betaal je zelf. Een afspraak maken voor een gratis coronatest kan vanaf 30 juni. Iedereen die vanuit Nederland naar het buitenland reist kan zich tussen 1 juli en 31 augustus gratis laten testen. Ook buitenlandse toeristen die vanuit Nederland naar een ander land reizen komen in aanmerking voor een gratis PCR-test. Wel moet je kunnen aantonen dat er in het land van bestemming een negatieve testuitslag wordt vereist.

Waar kan je getest worden?
Vanaf 1 juli kan je getest worden bij aangesloten testlocaties en bij door de overheid gecontracteerde partijen. Een deel van de gratis testen zal bij de GGD plaatsvinden. Hierover volgt de aankomende weken mogelijk meer informatie. Houd hiervoor de informatie op rijksoverheid.nl in de gaten.

Welke testen zijn mogelijk?
De PCR-test en antigeentest worden beide aangeboden voor reizigers. Welke test je nodig hebt, hangt af van het land waar je naartoe gaat en het vervoermiddel waarmee je reist. Kijk op nederlandwereldwijd.nl voor de regels die gelden in het land waar je naar toe reist. Check dit regelmatig voor je vertrek, want de regels kunnen kort voor vertrek nog veranderen.

Wanneer ontvang je de testuitslag?
Reizigers ontvangen de testuitslag van een PCR-test binnen maximaal 24 uur nadat de test is afgenomen. De uitslag van de antigeentest zal maximaal 3 uur nadat de test is afgenomen beschikbaar zijn.

Plan je afspraak op tijd
Check voor het land van bestemming hoe oud de  PCR-test mag zijn en welke soort test er nodig is. Zo moeten bijvoorbeeld alle reizigers die vanuit Nederland een reis naar Italië maken voor aankomst een negatieve testuitslag laten zien die niet ouder is dan 48 uur. Elk land bepaalt haar eigen regels hierover. Kijk op nederlandwereldwijd.nl om voor jouw vakantiebestemming de actuele coronamaatregelen te bekijken en zorg ervoor dat jouw afspraak op tijd is.

Waar komt de uitslag te staan?
Je ontvangt je uitslag van de test per e-mail. Die uitslag van de coronatest kan je vervolgens downloaden in de CoronaCheck-app. Deze app geldt per 1 juli 2021 als bewijs aan de grens, aan boord van het vliegtuig, in de trein, bus of boot. Het coronabewijs voor reizen met de CoronaCheck-app staat ook wel bekend als het EU Digitaal Corona Certificaat. Heb je geen telefoon om de app op te downloaden? Geen probleem, reizigers mogen de testuitslag ook op papier laten zien. Je kan het coronabewijs afdrukken via de website CoronaCheck.nl.

Ik heb al betaald voor een PCR-test deze zomer, wat nu?
Vakantiegangers kunnen straks op verschillende manieren gebruik maken van de gratis PCR-test. Heb jij al betaald voor een PCR-test of zit de test bij de prijs van je reis inbegrepen? Geen paniek. Iedereen die via een reisorganisatie een coronatest laat afnemen voor een vakantie in juli of augustus kan een vergoeding voor deze kosten aanvragen. Ditzelfde geldt voor testen die al eerder betaald zijn bij het boeken van een reis in deze twee maanden.

Mag je je onbeperkt laten testen?
Er wordt niet specifiek benoemd of je je onbeperkt kan laten testen deze zomer, maar de gratis PCR-test is voor iedereen die op vakantie wil en nog niet volledig gevaccineerd is. Als jij meerdere keren op vakantie wil lijkt het erop dat je je ook meerdere keren kan laten testen.

Houd de aankomende tijd de Rijksoverheid kanalen in de gaten voor meer informatie over de gratis coronatesten voor reizigers. Er zal duidelijk worden waar en op welke manier reizigers een gratis test voor hun reis kunnen krijgen en hoe zij zich hiermee op hun reis kunnen voorbereiden.