Landen binnen de Europese Unie hebben afgesproken dat je voor het reizen binnen Europa het Europees Digitaal Corona Certificaat (DCC) kan gebruiken. Hier kan je je vaccinatieregistratie of de uitslag van je corona- of antistoffentest aan koppelen. In eerste instantie is afgesproken dat je twee weken na volledige vaccinatie of met een negatieve corona- of antistoffentest vrij kan reizen. In de praktijk kunnen de eisen waaraan je moet voldoen per land verschillen. De lidstaten mogen namelijk zelf bepalen welke inreisbeperkingen zij stellen, mits deze eisen gelden voor alle Europese burgers.
Voor reizigers is het soms lastig het overzicht te bewaren van alle verschillende eisen waaraan je moet voldoen. Kan je bijvoorbeeld al op reis na je eerste vaccinatie? Wij zochten het voor je uit.

Reizen met Janssen
Als je gevaccineerd bent met het Janssen vaccin, dan heb je geluk. De meeste landen beschouwen jou 14 dagen na je vaccinatie als volledig gevaccineerd. Je bent dan overal in de Europese Unie welkom met het DCC na slechts één vaccinatie. Naast het eenmalige Janssen vaccin zijn er ook een aantal Europese landen die de eerste dosis van een ander vaccin ook goedkeuren om mee te reizen.

Kroatië
In Kroatië ben je welkom wanneer je kunt aantonen dat je de eerste dosis van het Pfizer- of Moderna-vaccin hebben gehad: minimaal 22 dagen en maximaal 42 dagen geleden. Of als je kan laten zien dat je de eerste dosis van het AstraZeneca-vaccin hebt gehad: minimaal 22 dagen en maximaal 84 dagen geleden. Heb je het Janssen-vaccin gekregen en wil je naar Kroatië vertrekken? Dan moet dit minimaal 14 dagen geleden zijn.

Zweden
Je kan naar Zweden reizen met je DCC als je een vaccinatiebewijs hebt die aantoont dat je tenminste 14 dagen geleden een eerste dosis heeft ontvangen van een door EMA goedgekeurd vaccin. Op dit moment zijn de door EMA goedgekeurde vaccins Pfizer, Moderna, AstraZenica en Janssen.

Oostenrijk
Ook in Oostenrijk ben je welkom als je 22 dagen of langer geleden je eerste vaccinatie hebt gekregen. Je kan dan met je DCC naar Oostenrijk reizen.

Tsjechië
In Tsjechië ben je welkom als je 22 dagen of langer geleden een eerste vaccinatie hebt gekregen of 14 dagen of langer geleden met het Janssen-vaccin bent gevaccineerd. Ook moet je, als je naar Tsjechië gaat, het Passenger Locator Form invullen.

Duitsland
Als je de afgelopen 10 dagen alleen in Nederland bent geweest, dan kan je zonder inreisbeperkingen naar Duitsland met de auto. Ga je met het vliegtuig naar Duitsland? Dan moet je wel een negatief testresultaat, een officieel bewijs van volledige vaccinatie of een herstelbewijs bij het inchecken kunnen laten zien.

Nog niet gevaccineerd?
Ben je op dit moment nog niet gevaccineerd, maar wil je wel graag op reis? Maak je dan geen een zorgen. Met een negatieve PCR- of antigeentest of een coronaherstelbewijs kan je naar elk land binnen de Europese Unie reizen. Je hoeft dan ook niet in quarantaine.