Donderdag 15 juli kleurde Nederland rood op de Europese coronakaart. Deze kaart zegt iets over het aantal coronabesmettingen in een land. Landen kunnen aan de hand van deze kaart besluiten om de huidige maatregelen aan te passen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld strengere voorwaarden stellen aan reizigers uit een rood gebied, zoals Nederland nu.  Frankrijk, Duitsland, België en Roemenië hebben ervoor gekozen om het inreisbeleid voor Nederlanders aan te scherpen.

Frankrijk stelt nieuwe regels in
In Frankrijk is het inreisbeleid voor niet volledig gevaccineerde reizigers uit Nederland aangescherpt. De Franse regering vraagt vanaf zondag 18 juli aan hen om een bewijs van een negatieve PCR- of antigeentest die in de afgelopen 24 uur voor vertrek is afgenomen. Voorheen was dit een tijdsbestek van 72 uur, maar dat is flink ingekort.

Daarnaast heeft Frankrijk aangegeven de grenscontroles te verscherpen. Alle reizigers uit risicolanden zoals Nederland –  zonder het Digitale Corona Certificaat – moeten verplicht in quarantaine. Je Digitale Corona Certificaat in Frankrijk is geldig voor iedereen vanaf 12 jaar als:

  • Je 7 dagen of langer geleden volledig bent gevaccineerd met Pfizer, Moderna of AstraZeneca;
  • Je minimaal vier weken geleden (28 dagen) je Janssen vaccin hebt gehad;
  • Je hersteld bent van corona en minstens 7 dagen geleden je eerste vaccinatie hebt gekregen. Je geldt dan als volledig gevaccineerd;
  • Je kan laten zien dat je hersteld bent van corona. Je herstelbewijs moet minimaal 15 dagen en maximaal 180 dagen na de positieve coronatest afgegeven zijn;
  • Je negatieve PCR- of antigeentest voor vertrek niet ouder is dan 24 uur (gerekend vanaf het moment van afname).

Daarnaast moet iedereen van 12 jaar en ouder in Frankrijk een erewoordverklaring kunnen laten zien waarmee je aangeeft akkoord te gaan met de in Frankrijk geldende coronamaatregelen.

Ook Duitsland scherpt inreismaatregelen voor Nederlanders aan
Sinds 18 juli 2021 is Nederland voor Duitsland een risicogebied. Alle niet-gevaccineerden die de afgelopen 10 dagen in Nederland zijn geweest, moeten bij aankomst 10 dagen in quarantaine. Deze quarantaineplicht voor niet-gevaccineerden vervalt als je een herstelbewijs of negatief testbewijs kan laten zien. Deze regel geldt voor iedereen vanaf zes jaar.

Voor vertrek naar Duitsland moeten alle Nederlanders zich registreren. Als je een negatief testresultaat, het digitaal vaccinatiebewijs of herstelbewijs uploadt tijdens het registreren, dan hoef je niet in quarantaine. Doorreizigers en personen die maximaal 24 uur in Duitsland blijven zijn uitgezonderd.

België voert extra inreismaatregelen in
Op dit moment eist België een negatieve testuitslag van Nederlanders die nog niet volledig gevaccineerd zijn. Deze testuitslag mag niet ouder dan 72 uur zijn. Ook hier zijn reizigers die op doorreis zijn uitgezonderd van deze regel. Voor een verblijf van minder dan 48 uur is namelijk geen testuitslag nodig.

Roemenië ziet Nederland ook als een hoogrisicoland
Je kunt Roemenië inreizen zonder quarantaineplicht als je volledig bent gevaccineerd, je in de afgelopen 180 dagen besmet bent geweest met het coronavirus en hier een herstelbewijs van hebt, je hooguit 3 dagen (72 uur) in Roemenië verblijft of als je op doorreis bent en het land binnen 24 uur weer verlaat. Daarnaast mogen kinderen ouder dan 3 jaar en jonger dan 16 jaar met een negatieve PCR-test die niet ouder is dan 72 uur naar Roemenië. Kinderen onder de drie jaar zijn uitgezonderd van testen en de quarantaineverplichting.

Ben je 16 jaar of ouder en nog niet volledig gevaccineerd? Houd dan rekening met een quarantaineplicht van 14 dagen. Deze quarantaineperiode kan je verkorten door op de achtste dag negatief te testen.

Zonder extra maatregelen op vakantie
Gelukkig zijn er genoeg landen die geen extra inreismaatregelen stellen voor Nederlanders. Griekenland heeft zelfs gezegd geen extra eisen te stellen aan Nederlandse vakantiegangers, omdat zij kijken naar de Nederlandse ziekenhuisopnames in plaats van het aantal besmettingen. Spanje en Portugal – twee andere populaire vakantiebestemmingen –  geven ook aan dat zij Nederlanders gewoon blijven welkom heten. Een vakantie naar het buitenland dus nog steeds mogelijk, maar houd altijd de actuele situatie in de gaten voor vertrek.