Het tweede zomerseizoen in de coronapandemie komt tot een einde. Dat Nederlanders dit jaar meer naar het buitenland afreisden dan vorig jaar, merkten ook wij aan het aantal hulpvragen vanuit het buitenland deze zomer. Er kwamen dit seizoen 37.630 telefoontjes binnen van Nederlandse reizigers in nood, versus 22.152 in 2020. Een flinke stijging.

18.991 telefoontjes over een medisch of reisprobleem
Van de ruim 37.000 telefoongesprekken kwamen er 18.991 binnen op onze afdeling medische en reishulpverlening. De meldingen kwamen het meest vanuit Spanje (17%), Frankrijk (13%) en Italië (11%). De top drie meest voorkomende medische meldingen was als volgt: botbreuken, maagdarminfecties en blindedarmontstekingen.

Corona gerelateerde hulpvragen
Ook ontvingen we corona gerelateerde hulpvragen. Die kwamen vooral van jongeren en ongevaccineerde ouderen. We hebben meerdere jongeren gesproken die positief getest waren tijdens hun vakantie en daardoor vast kwamen te zitten in een hotel. Bij de gemelde ziekenhuisopnames ging het grotendeels om ongevaccineerde ouderen, die met ernstige klachten werden opgenomen en vaak aan de beademing moesten. De coronameldingen kwamen vooral uit Europa. In 65 gevallen ging het om een ziekenhuisopname. Vorig jaar waren er 13 corona gerelateerde ziekenhuisopnames.

18.639 telefoontjes over pech of een ongeval in het buitenland
18.639 telefoontjes gingen over hulp bij pech of een ongeval met een voertuig. De meeste meldingen kwamen uit Frankrijk (30%), Duitsland (19%) en Italië (13%), veel bezochte landen met de auto dit jaar. Startproblemen, een lekke band en een kapotte koppeling voerden de boventoon.

Camperpech
We zagen meer dan een verdubbeling in het aantal meldingen over pech met de camper (32 in 2020 vs. 76 in 2021). Die gingen met name over motorische mankementen. Deze stijging is mogelijk te wijten aan de groeiende populariteit van de camper, die door de mobiliteit en eigen voorzieningen een coronaproof vakantievoertuig is gebleken. Panne met de camper is erg vervelend, omdat dit soort reparaties in het buitenland lang kunnen duren. Bovendien is het aantal vervangende campers om de reis mee te vervolgen schaars. Wij raden vakantiegangers die er met de camper op uit gaan aan voor vertrek een motorcheck te doen, met name bij oudere modellen.

Bekijk hier onze zomerfactsheet.