Mensen met langdurige klachten na corona kunnen nu terecht op het vernieuwde patiëntenplatform coronaplein.nu. Verpleegkundigen van Eurocross zitten hier klaar om vragen van ex-covid-19 patiënten te beantwoorden. Daarnaast is informatie toegevoegd over andere veel voorkomende aandoeningen na corona.

De vernieuwde site is een doorontwikkeling van coronaplein.nl, waar mensen sinds mei vorig jaar al terecht konden voor informatie, advies en contact met lotgenoten. Dit digitale platform, een initiatief van Longfonds in samenwerking met de Long Alliantie Nederland (LAN), heeft inmiddels al meer dan 1 miljoen unieke bezoekers.  “Met het vernieuwde coronaplein.nu willen we ervoor zorgen dat een nóg grotere groep coronapatiënten eerder en gerichter zijn weg vindt naar de juiste zorg”, zegt directeur Michael Rutgers van Longfonds.

Nieuwe ontwikkeling: chatten met zorgverleners
Om mensen met langdurige klachten na corona nog meer ondersteuning te bieden in hun persoonlijke situatie, introduceert coronaplein.nu een chatfunctie. Bezoekers van het plein kunnen dagelijks live hun vragen stellen aan ervaren verpleegkundigen. Deze chatfunctie wordt gefaciliteerd door Zilveren Kruis alarmcentrale Eurocross Assistance.

“Eurocross is expert op het gebied van het op afstand geven van advies over medische problemen in binnen- en buitenland. Wij zetten onze expertise ook graag in om mensen met vragen over klachten na corona te helpen”, zegt Nicole Bootsma, hoofd van het Medisch Team van Eurocross Assistance. “Via de chat op coronaplein.nu behandelen we vragen en geven we informatie op een laagdrempelige manier. Zo dragen we samen met Longfonds bij aan de juiste zorg op de juiste plek.”

Naast het toevoegen van de chatfunctie is de informatie op coronaplein.nu verbeterd en verbreed naar veel voorkomende aandoeningen na corona. Ook zijn er webinars en vodcast met zorgprofessionals toegevoegd.

Ziektelastemeter
Coronaplein.nu blijft toegang geven tot de ‘Ziektelastmeter Na Corona’, een instrument waarmee mensen hun klachten bijhouden en zo hun eigen gezondheid kunnen monitoren. Zij kunnen dit hulpmiddel ook gebruiken in gesprek met hun zorgverlener. De ‘Ziektelastmeter Na Corona’is het afgelopen jaar door 2500 personen meer dan 4000 keer ingevuld. Esther van Noort van Curavista: “We zien dat mensen die hun gezondheidsgegevens bijhouden in de ziektelastmeter en deze bespreken met hun zorgverlener, meer inzicht krijgen in hun gezondheidssituatie en gerichter geholpen kunnen worden.

Om de stem van de patiënt goed naar voren te blijven brengen, heeft Longfonds een speciale gebruikersraad opgericht. Ze werken nog steeds intensief samen met de Facebookgroep ‘Coronapatiënten met langdurige klachten, dat inmiddels 20.000 leden telt.