Het coronapaspoort komt eraan, dus we kunnen binnenkort weer makkelijker op reis. Helaas betekent dit alleen nog niet dat we geheel zonder maatregelen vakantie kunnen vieren. Diverse landen hebben hun eigen coronamaatregelen ingesteld en er gelden regels rondom het in en uitreizen. Mocht je van plan zijn om met het gezin te reizen deze zomer is het handig om te checken waar je rekening mee moet houden als je op vakantie gaat met kinderen. Er kunnen namelijk andere regels gelden voor hen.

Voorwaarden in en uitreizen van landen
Vanaf 1 juli moet je een aantal dingen regelen als je op vakantie wilt binnen Europa. Er wordt namelijk een coronapaspoort ingesteld, wat het reizen makkelijker maakt. Dit kan je aanvragen als je negatief getest bent, het afgelopen half jaar corona hebt gehad en dit kan aantonen met een antistoffentest of bent gevaccineerd.

Voor kinderen onder de 18 jaar is het op dit moment niet mogelijk om een vaccinatiecertificaat te krijgen. Dit komt doordat zij nog niet in aanmerking komen voor een vaccinatie. Wel zijn de andere mogelijkheden om een coronapaspoort te krijgen voor kinderen beschikbaar. Op die manier kan je deze zomer alsnog met je gezin op vakantie naar het buitenland.

De regels rondom het coronapaspoort verschillen per land. Zo hoeven in sommige lidstaten van de Europese Unie kinderen geen antistoffen- of PCR-test te ondergaan. Terwijl bijvoorbeeld in Italië een negatieve PCR-test verplicht voor vakantiegangers vanaf twee jaar en in Griekenland vanaf vijf jaar. Zorg dat je hiervan op de hoogte bent bij het kiezen van het land van bestemming als je op reis gaat met je gezin.

Coronamaatregelen voor kinderen
Elk land bepaald zelf welke coronamaatregelen zij instellen en welke maatregelen ook gelden voor kinderen. Zo zijn in Nederland kinderen onder de 13 jaar vrijgesteld van de mondkapjesplicht, maar dit kan in het buitenland weer anders zijn. In Frankrijk bijvoorbeeld geldt een mondkapjesplicht vanaf 11 jaar. Controleer voor vertrek daarom goed de coronamaatregelen op  uw vakantiebestemming.

Eventuele quarantaineplicht bij terugkomst
Als je vanuit een oranje of rood gebied terug komt naar Nederland, moet je verplicht 10 dagen in quarantaine. Deze quarantaineplicht kan je verkorten door op dag 5 een test te doen. Dit geldt voor iedereen, dus ook voor kinderen onder de 12 jaar. Hou hier ook rekening mee als je van plan bent om op vakantie te gaan. Als je namelijk naar een vakantiebestemming gaat op het moment dat het reisadvies geel is – maar dit terwijl je op vakantie bent naar oranje veranderd – moet je ook in quarantaine.

Zorg dat je voor en tijdens je vakantie op de hoogte blijft van de actuele lokale coronamaatregelen. Zo voorkom je dat je voor verrassingen komt te staan. Hiervoor kan je de buitenlandse zaken app raadplegen. Met deze app ontvang je een melding wanneer het reisadvies wijzigt.

Ook als je deze zomer van plan bent om buiten Europa op vakantie te gaan is het belangrijk om alle maatregelen na te lopen. Meer informatie over reizen tijdens corona kan je vinden op www.nederlandwereldwijd.nl.