Het coronapaspoort heeft als doel meer vrijheden te bieden voor gevaccineerde mensen, mensen die zich hebben laten testen of mensen die onlangs corona hebben gehad en daardoor antistoffen hebben opgebouwd. Zoals het er nu naar uitziet, moet het coronapaspoort eind juni beschikbaar zijn in Nederland. Goede timing met de zomervakantie in het vooruitzicht.

Hoe werkt het?

In Nederland gaan we gebruik maken van de CoronaCheck-app om het coronapaspoort vorm te geven. Als je op vakantie gaat naar het buitenland toon je voor het betreden van een boot, de trein of het vliegtuig in de CoronaCheck-app jouw persoonlijke QR-code waardoor men kan zien dat je negatief getest bent, een vaccinatie hebt gehad of reeds van het coronavirus bent genezen en aantoonbaar genoeg antistoffen in je lichaam hebt.

Deze app wordt op dit moment in Nederland gebruikt om bezoekers toegang te verlenen aan testevenementen en binnenkort wordt de app ook ingezet bij de entree van musea en restaurants.

Hoe kom je aan een coronapaspoort?

Een coronapaspoort is gratis. Je kan het paspoort krijgen als je aan een van de drie onderstaande voorwaarden voldoet:

  • Je bent gevaccineerd met een goedgekeurd vaccin (Pfizer/NioNTech, Moderna, AstraZeneca en Johnson & Johnson);
  • Je hebt een negatieve PCR-test die niet ouder is dan 72 uur;
  • Of je kunt aantonen dat je corona hebt gehad en genoeg antistoffen in je lichaam hebt. Dit kan je aantonen met een serologische test.

Per wanneer is reizen met het coronapaspoort mogelijk?

Het plan is om het coronapaspoort per 21 juni in te voeren. Het paspoort is geldig in alle lidstaten van de Europese Unie, maar de landen mogen zelf bepalen of ze – naast een ‘groen’ coronapaspoort – reizigers een quarantaineplicht geven of niet.

Mag je door het coronapaspoort vrij reizen?

Het antwoord hierop is dus helaas nee. Alle lidstaten van de Europese Unie mogen de regels rondom het coronavirus zelf bepalen. Als de situatie verslechtert, kunnen landen ervoor kiezen om bijvoorbeeld toch weer quarantaineregels op te leggen aan toeristen, ook al heb je een coronapaspoort. Ook kunnen ze alsnog vragen om een negatieve PCR-test. Controleer daarom voorafgaand aan je reis altijd goed de huidige situatie en maatregelen in het land van bestemming.