Het winterse weer zorgt voor veel problemen met auto’s. De afgelopen dagen moesten bij Eurocross alle zeilen worden bijgezet om alle meldingen van autopech en -schade op te kunnen vangen. Veel meldingen gingen over weigerende accu’s, schade door ongelukken en voertuigen die vast waren komen te zitten in de sneeuw.

Ook de komende dagen blijft het erg koud. Zorg dat u goed voorbereid op weg gaat voor het geval u ergens strandt en langere tijd stil staat. Neem bijvoorbeeld een fles water mee en ga niet zonder uw winterjas op pad. Ook een warme deken is zeker geen overbodige luxe op het moment dat uw auto, en daarmee uw verwarming, uitvalt. Zeker bij winters weer kan het namelijk even duren voordat hulp aanwezig is.

Door het winterse weer kunt u verschillende problemen ondervinden. Hieronder geven we voor een aantal hiervan aan hoe u deze zelf kunt proberen op te lossen.

Vastgevroren handrem
Een vastgevroren handrem moet ontdooien. U kunt proberen met behulp van een föhn de velg van het vastzittende wiel (of de kabel) op te warmen. Het laten draaien van de motor kan door de warmte van de uitlaat soms ook een oplossing bieden. Een vastgevroren handrem voorkomen? Gebruik bij vorst de handrem niet, de auto kan eventueel in de eerste versnelling of in zijn achteruit gezet worden. Bij een automaat is de P-stand voldoende.

Bij een elektrische auto: een vastzittende laadstekker
Voor de meeste stekkers geldt dat onder de stekker een knopje zit. Houd deze ingedrukt en klik twee keer op de ontgrendeling van de sleutel. Lukt dit niet, dan kan het opwarmen met een föhn of een zak warm water helpen.

Bevroren ruitensproeier
Deze moet ontdooien. U kunt proberen om de motor een tijdje te laten draaien of de auto in een vorstvrije ruimte te plaatsen. Giet in elk geval geen heet water over de sproeier, dit kan voor lakschade zorgen en wanneer het op de ruit terecht komt kan deze springen.

Problemen met de koppeling of bij het schakelen
Problemen met de koppeling of bij het schakelen worden vaak opgelost wanneer u de motor goed laat warmdraaien.

Ruitenwissers blijven aan het raam plakken
Verwijder wanneer er sneeuw is gevallen altijd eerst alle sneeuw van de ruit voordat u de ruitenwissers aanzet. Zitten de ruitenwissers vast aan het raam, schakel ze dan eerst weer uit. De ruitenwissermotor kan anders doorbranden. Laat de motor warmdraaien, het is zeer waarschijnlijk dat uw probleem daarmee wordt opgelost.

Voertuig zit vast in de sneeuw
Is uw auto ingesneeuwd nadat u ergens hebt geparkeerd? Helaas zal u uw auto in dit geval zelf moeten uitgraven. Wanneer uw voertuig in de sneeuw vast komt te zitten nadat u van de weg bent geraakt kan vaak op basis van de autoverzekering wel hulp worden ingeroepen.

Helaas zijn problemen met de auto niet altijd zelf op te lossen. Neem vooral contact met ons op voor advies of hulp bij uw probleem.