We mochten weer: na twee coronazomers pakten dit jaar veel Nederlanders het vliegtuig of de auto naar een buitenlandse vakantiebestemming. Dat het aantal buitenlandse vakanties weer zit op het niveau van voor corona, is ook zichtbaar in het aantal hulpvragen van reizigers in nood. Zo ontvingen wij zo’n 52.000 telefoongesprekken in de zomerperiode, in 2019 waren dat er ongeveer 56.000 (versus zo’n 37.000 in 2021 en 22.000 in 2020). Welke zaken vielen op?

Toename mogelijke rabiësbesmettingen
Opvallend is het aantal meldingen van mogelijke rabiës dit jaar: maar liefst 130 (versus ongeveer tien meldingen in 2020 en 2021). De meeste meldingen kwamen uit landen in Azië, zoals Indonesië. Ook dichterbij huis namen de meldingen toe, bijvoorbeeld uit Oost-Europa, Marokko en Turkije. Wegens schaarste aan antistoffen in het buitenland, was een repatriëring naar Nederland vaker nodig, wat meestal een abrupt einde van de reis betekende.

Schaarste in antistoffen en preventieve vaccins
Naast de schaarste van de antistoffen die noodzakelijk zijn bij een mogelijke besmetting zonder inenting vooraf, is er nu ook wereldwijd schaarste aan vaccins die vooraf kunnen worden toegediend. Floriana Luppino, arts bij Eurocross, vertelt: ‘Het RIVM heeft de GGD geïnstrueerd om selectief een vaccinatie vooraf te geven. Bijvoorbeeld alleen bij mensen die duidelijk risico lopen, denk aan backpackers die in meer rurale gebieden gaan lopen of fietsen. Hierbij verschuift het probleem omdat veel andere mensen onbeschermd op reis gaan, maar ook lokaal moeite hebben om de nodige vaccins te krijgen. Dit wetende, is het extra belangrijk voor reizigers om elke vorm van contact met dieren te vermijden. Loop met een grote boog om dieren heen en bezoek geen risicovolle bezienswaardigheden zoals een Monkey Forest. En neem direct contact op met je alarmcentrale bij een mogelijke besmetting.’

Meldingen in het buitenland
In totaal werd onze hulp ruim 14.000 keer ingeschakeld bij medische of technische problemen in het buitenland. De meeste medische meldingen kwamen uit Spanje, Turkije en Frankrijk. De meeste technische meldingen vanuit Frankrijk, Duitsland en Italië. Het aantal technische meldingen lag dit hoogseizoen maar liefst 20% hoger dan in 2019. Over de hele zomer gezien betroffen de meeste technische meldingen problemen met banden, startproblemen en kapotte koppelingen.

Qua medische meldingen stonden maag-darmproblemen, blindedarmontstekingen en letsels door ongelukken bovenaan. Dat blindedarmontsteking op nummer twee staat valt op, aangezien in andere hoogseizoenen oorontstekingen vaker voorkwamen. Een blindedarmontsteking heeft een grote impact op de vakantie, omdat de persoon direct ter plekke geopereerd moet worden. Op het gebied van letsels
kwamen er op de Griekse eilanden, naast de gebruikelijke fiets- en scooterongevallen, relatief veel ongevallen voor met quads. Vaak met ernstig letsel tot gevolg.