Leiden, 19 juni 2023Elke week komt het meerdere keren voor: Nederlandse vakantiegangers die in het buitenland medische zorg nodig hebben en onvoldoende verzekerd zijn. De zelf te betalen kosten kunnen vervolgens oplopen tot tienduizenden euro’s. Naast persoonlijk leed zijn de financiële gevolgen, zoals een afbetalingsregeling, dan nog jarenlang voelbaar. Alarmcentrale Eurocross Assistance luidt in de uitzending van MAX vakantieman op maandag 19 juni om 20.30 uur op NPO 1 de noodklok en roept op: check niet alleen de weersvoorspellingen, maar ook je verzekering.

Ik heb toch een zorgverzekering?
Een basiszorgverzekering dekt alleen wat een behandeling in Nederland kost, maar medische kosten kunnen in het buitenland aanzienlijk hoger zijn. Het verschil tussen de Nederlandse prijzen en buitenlandse prijzen moet de vakantieganger met alleen een basiszorgverzekering zelf bijleggen. Kom je bijvoorbeeld met een beenbreuk in een privékliniek in Spanje terecht, dan kan het zijn dat je met een rekening van €27.000,- eindigt. Die je zelf moet betalen…

Wat kost dat dan?
Ziek worden tijdens de vakantie, wat kost dat ongeveer? Een aantal voorbeelden:

  • Met een beenbreuk in een privékliniek in Spanje liggen: €30.000,- (kosten in Nederland: €3.000,-)
  • Liggend vervoerd worden op de vlucht van Bali naar Nederland: €25.000,-
  • In een Amerikaans ziekenhuis opgenomen worden met een blindedarmontsteking: €50.000,- (kosten in Nederland: €2.500,-)
  • Uitdroging na iets verkeerds gegeten te hebben in Mexico, twee dagen ‘gewone’ ziekenhuisopname (geen intensive care): €4.500,-
  • Bezoek aan de eerste hulp in Turkije voor het hechten van een hoofdwond door uitglijden bij het zwembad: €750,-
  • Ziekenhuisopname van een peuter in Griekenland met het RS-virus (in Nederland opgelopen op het kinderdagverblijf) €10.000,-. Verblijf je op een eiland, dan is de kans groot dat het kindje moet worden overgebracht naar een ziekenhuis op het vaste land, bijvoorbeeld Athene, dan komt er nog eens €15.000,- bij.
  • Operatie vanwege een acute blindedarmontsteking in Spanje: €20.000,-
  • Geboorte van een kindje bij 30 weken (premature bevalling) tijdens een laatste vakantie met zijn tweetjes in de Verenigde Staten: €500.000,-. Dit is exclusief vervoer naar Nederland per ambulancevliegtuig: €150.000,-.

De oplossing is eenvoudig
Check voor vertrek of je verzekerd bent voor medische kosten in het buitenland. Zit dat niet in je aanvullende zorgverzekering? Neem dit dan mee in je reisverzekering. Dan ben je niet alleen gedekt voor de mogelijke torenhoge kosten, maar ook voor extra reis- en verblijfkosten.

Zorg dus dat je goed verzekerd bent, om te voorkomen dat je welverdiende vakantie in een financieel drama eindigt.