Vorige week ging de zomervakantie officieel van start. Nu steeds meer mensen zijn gevaccineerd en veel coronamaatregelen zijn losgelaten, behoort een vakantie naar het buitenland deze zomer weer tot de mogelijkheden. Sinds de opheffing van het negatief reisadvies half mei, ontvangen wij relatief veel hulpvragen van Nederlanders die onvoldoende verzekerd op reis zijn gegaan. Dit kan zorgen voor financiële tegenvallers wanneer er iets mis gaat. Daarom adviseren wij: bereid je goed voor, voordat je met de auto, trein of vliegtuig naar het buitenland vertrekt en denk aan je verzekering!

“Helaas zien we dat relatief veel reizigers onvoldoende verzekerd op vakantie gaan. We vermoeden dat veel mensen de reisverzekering hebben stopgezet tijdens de coronacrisis. Het lijkt er nu op dat een groot deel van hen is vergeten dit weer aan te passen voor hun reis naar het buitenland. Hierdoor kunnen zij voor nare financiële verrassingen komen te staan in deze onzekere tijden, wat kan oplopen tot duizenden euro’s”, aldus Angela Looyé, woordvoerder bij Eurocross. “Ondanks dat veel seinen op groen staan voor het reizen naar het buitenland, is het voor reizigers nu belangrijker dan ooit om goed hun verzekeringen, zeker de zorg- en reisverzekering, te controleren voor zij op vakantie gaan. Check daarbij wat er gedekt is bij welk reisadvies en hoe het zit met bijvoorbeeld quarantaineverplichtingen. Dit om vervelende financiële tegenvallers te voorkomen.”

Checklist voor vertrek

Vertrek je deze zomervakantie naar het buitenland? Bereid je dan goed voor met behulp van de onderstaande checklist.

 • Controleer je reis- en zorgverzekering
  Het wordt helaas vaak vergeten, maar het is zo belangrijk: controleer voor vertrek of en hoe je verzekerd bent. Zeker in deze onzekere tijden waarin situaties en reisadviezen continu veranderen. Wat heeft een plotselinge sluiting van de grenzen voor gevolgen voor de reisverzekering? Wat als je door een land met kleurcode oranje moet reizen onderweg naar de bestemming? Neem de verzekering in deze periode extra goed onder de loep en neem bij vragen contact op met de verzekeraar.
 • Houd reisadviezen in de gaten, voor en tijdens de reis
  Wat de bestemming ook is, de situatie en de coronamaatregelen kunnen in een land snel veranderen. Houd daarom zowel voor vertrek, als tijdens de vakantie altijd het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken in de gaten. Daarnaast houden wij een actueel overzicht bij van de maatregelen en vereisten van de negen populairste vakantielanden. Ook de situatie in Nederland kan invloed hebben op wat je wel en niet mag op reis. Helemaal nu het aantal besmettingen in Nederland weer op loopt. Houd dus ook in de gaten hoe andere landen Nederland zien.
 • Plan je coronatest op tijd
  Check voor het land van bestemming of een coronatest nodig is, hoe oud deze mag zijn en welke soort test (een PCR-test of antigeensneltest) er nodig is. Zo moeten bijvoorbeeld alle niet volledig gevaccineerde reizigers die vanuit Nederland een reis naar Italië maken voor aankomst een negatieve testuitslag laten zien die niet ouder is dan 48 uur. Elk land bepaalt haar eigen regels hierover. Kijk op nederlandwereldwijd.nl om per vakantiebestemming de actuele coronamaatregelen te bekijken.
 • Reizen met kinderen? Check of ook zij een negatieve coronatest nodig hebben
  Voor sommige landen geldt dat er ook voor kinderen een negatieve coronatest moet worden getoond. De leeftijdsgrens voor het meebrengen van een non-COVID-19-verklaring is per land anders en kan verschillen van 6 tot 15 jaar.
 • Check de coronamaatregelen ter plaatse
  De coronamaatregelen verschillen per land en soms zelfs per regio. Zorg dat je je vooraf verdiept in de geldende maatregelen op de plaats van bestemming en bereid je erop voor door bijvoorbeeld voldoende mondkapjes mee te nemen. In sommige landen zijn medische mondkapjes (FFP2 maskers) verplicht.
 • Houd rekening met een mogelijke quarantaineplicht
  Houd rekening met het worst case scenario: een quarantaineplicht op de bestemming. Het kan voorkomen dat het reisadvies ineens verandert, of je zelf positief getest wordt op corona, waardoor je niet direct weg kunt of zelfs plaatselijk in quarantaine moet. Neem daarom, wanneer je op structurele basis medicijnen slikt, voldoende mee voor een paar dagen extra.