Nu veel landsgrenzen weer open zijn, neemt het aantal verre reizen onder Nederlanders toe. Of je nu door Europa trekt of een ander continent gaat bezoeken, rabiës (ook hondsdolheid) komt wereldwijd voor. De dodelijke ziekte is het gevolg van infectie met het rabiësvirus door een besmet dier, bijvoorbeeld via een krab- lik- of bijtincident. Voor de pandemie signaleerden wij een fikse stijging in het aantal rabiësmeldingen van Nederlandse reizigers in het buitenland. Nu het aantal buitenlandse reizen weer flink toeneemt willen we een opnieuw stijgende lijn zoveel mogelijk voorkomen door mensen alert te maken op het virus en de risico’s.

Rabiës is een ziekte waar jaarlijks wereldwijd 50.000 mensen aan sterven
Besmetting met het virus vindt vooral plaats via hondenbeten, maar ook katten, vleermuizen en apen kunnen het virus hebben en overdragen. Wanneer de infectie niet tijdig wordt behandeld, leidt rabiës tot de dood.

Toegenomen meldingen op de alarmcentrale
Tussen 2016 en 2018 verdubbelde het totaal aantal meldingen van een mogelijke rabiësbesmetting op onze alarmcentrale van 163 naar 342. In de eerste zes maanden van 2019 ontvingen we 222 meldingen, waarvan de meeste uit Indonesië (13%), Thailand (11%), Vietnam (8%) en Sri Lanka (8%) kwamen. In de eerste helft van 2022 waren dit 116 meldingen, waarvan de meeste afkomstig uit Colombia (10%), Mexico (8%), Thailand (7%) en Costa Rica (7%). In de helft van de gevallen komt dat doordat zij een dier hebben gevoerd of aangehaald.

Wees voorzichtig met het aanhalen van dieren
Reis je in een gebied waar rabiës voorkomt (en dat is in maar liefst 150 landen!), dan doe je er verstandig aan geen dieren aan te raken, te aaien of te voeren. Ook die schattige puppy of dat kleine aapje niet, hoe moeilijk dat ook is. Dieren kunnen zich opeens aangevallen voelen, of te wild uit de hand eten, en dan (per ongeluk) bijten of krabben.

Onmiddelijke behandeling
Wanneer iemand mogelijk in contact is gekomen met rabiës, is onmiddellijke behandeling noodzakelijk. Dit is van essentieel belang, want bij uitbraak is de infectie altijd dodelijk. Vervolgens moeten vaccins en antistoffen worden toegediend. Doordat medicatie niet op elke bestemming voorhanden is, betekent dit vaak een abrupt einde van de reis.

Angst en stress bij een rabiësmelding
Een mogelijke rabiësbesmetting brengt veel angst en stress met zich mee. Uit ons kwalitatief onderzoek in samenwerking met het Leids Universitair Medisch Centrum, blijkt dat 60 procent van de mensen in deze situatie angst ervaart. Floriana Luppino, arts bij Eurocross: “De stressreactie komt voort uit het besef dat de ziekte dodelijk is en de haast die achter de behandeling zit.” 

Ben je mogelijk in contact gekomen met rabiës? Neem dan snel contact op met je alarmcentrale.

Lees ook deze 5 vragen over rabiës aan arts Floriana Luppino.