Samen met Traumacentrum LUMC doet Eurocross arts Floriana Luppino al jaren onderzoek naar wintersportletsel. Maar liefst 80% van de skiërs schat zijn skiniveau te hoog in, zo bleek al in 2020 uit ons onderzoek op de piste. 

Nieuw is een voorspellend model waarmee je de mate van overschatting nauwkeuriger kan berekenen.

Floriana Luppino, arts bij Eurocross: “We zagen eerder dat skiërs die zichzelf als ervaren bestempelden, het grootste risico hadden op ernstig letsel. Omdat bleek dat deze zelfinschatting onnauwkeurig was, zijn we hier verder ingedoken.” We ontwikkelden vervolgens een wetenschappelijk model dat het werkelijke niveau van een skiër berekent. Dit wordt gedaan op basis van de vaardigheidsscore die de wintersporter zichzelf geeft, geslacht, aantal skidagen per jaar, het vermijden van bepaalde weersomstandigheden, huren van skischoenen en fysieke voorbereiding.

Uit het onderzoek blijkt dat vooral mannen hun eigen kunnen overschatten.

90 procent van de mannen overschat zichzelf versus 64 procent van de vrouwen. Floriana Luppino: “De grootste overschatter is de man die bepaalde weersomstandigheden vermijdt, en zichzelf niet fysiek voorbereidt op de wintersport. Hiermee loopt hij potentieel ook het grootste risico op letsel. Door de forse overschatting is de kans groot dat hij de piste en de snelheid kiest die niet aansluit op zijn werkelijke skiniveau. Dat verhoogt natuurlijk het letselgevaar.”

Een goede voorbereiding is van groot belang om het risico op een ongeval op de piste zoveel mogelijk te beperken.

Een goede voorbereiding is nodig op verschillende vlakken. Zowel fysiek (door extra of gerichter te sporten), technisch (door het aanleren van een goede skitechniek) als mentaal (door stressvrij en goed uitgerust op reis te gaan). Floriana Luppino: “We zien dat de fysieke voorbereiding bijna structureel wordt overgeslagen. Maar het risico op vallen, en daarmee op (ernstig) letsel, wordt aanzienlijk verkleind wanneer je fit naar wintersport vertrekt. Het belangrijkste advies blijft: verbeter je conditie en je techniek, zodat je onder alle omstandigheden veilig de piste af kan komen.” Ook is het belangrijk om voor vertrek je verzekering op de juiste (wintersport)dekking te controleren.

Het voorspellend model hebben we nu geïntegreerd in de Eurocross Winterfitscan.

Met de vernieuwde Winterfitscan komen skiërs achter hun daadwerkelijke skiniveau en krijgen ze ook tips voor een goede voorbereiding op de wintersport, waarmee ze de kans op letsel verkleinen.

Benieuwd naar je echte skiniveau?

Doe de Winterfitscan!

 

De Winterfitscan past goed bij onze ‘Wijzer op wintersport’-campagne waarmee we wintersporters voorlichten over een goede voorbereiding op hun wintersport.