Ik wil jullie meenemen naar Zuid-Afrika, Kaapstad. We staan boven op de Tafelberg.

Sophie belt. Ze waren de Tafelberg aan het beklimmen en toen ze bijna boven kwamen kreeg de vader van haar vriendin een hartinfarct. Ze zijn 1-1,5 uur bezig geweest met reanimeren. Hij is helaas ter plekke overleden. Terwijl Sophie de melding doet, wordt de overledene, hun dierbare, met een traumaheli naar beneden gebracht.

In de uren erna is Sophie, net iets ouder dan twintig, de link tussen de alarmcentrale en de moeder van haar vriendin. Er moet een hoop geregeld worden. Ik blijf de hele dag hun vaste aanspreekpunt en ook in de dagen erna houden we contact, tot hun terugkeer naar Nederland.

Wat mij is bijgebleven, is de rust en berusting tijdens de gesprekken in dat eerste uur met Sophie en de moeder van haar vriendin: de vrouw die haar man op de Tafelberg verloor. De dochter was op wereldreis en had maandenlang gereisd. Vanuit Zuid-Afrika zou ze weer doorreizen naar Australië. Het gezin zou elkaar in Zuid-Afrika ontmoeten om na een lange periode dat ze elkaar niet gezien hadden, weer tijd met elkaar door te brengen. Hoe verdrietig de hele situatie ook was, voor allen voelde het ontzettend dierbaar dat vader en dochter een paar dagen intensief met elkaar hadden kunnen optrekken.

Onze levens raakten elkaar even – daar op de Tafelberg…

Van deze bijzondere mensen die ik tijdens mijn werk mocht “ontmoeten”, ontving ik als bedankje in plaats van een bos bloemen een bol.com bon. En ik wist: die moest een speciale bestemming krijgen. Twee jaar na dato ben ik eruit! Het gaat een inspirerend boek worden van de schrijfster Emily Esfahani Smith met als thema ‘niet geluk, maar betekenis maakt het leven de moeite waard’:

De kracht van betekenis

Ik ben Sharmila, hulpverlener bij Eurocross Assistance. Betekenis geven aan het leven en dus ook aan mijn werk, dat is wat mij drijft. Met hart en ziel.