Het allerleukste aan werken in de zomerpool van Eurocross is het onverwachte…, je weet nooit wie je aan de telefoon krijgt en met welk probleem. Sommige gesprekken blijven me bij, vooral de gesprekken waarin ik mijn creativiteit de vrije loop kan laten en zo samen met de klant tot een goede oplossing kom.

Een van die gesprekken kwam uit Italië, vanaf een camping aan een van de grote meren. Meneer was met zijn gezin de avond ervoor aangekomen en had de prachtigste plek uitgezocht. Hij keek uit over een spiegelglad meer, zag de bergen in de verte en de pontjes van het dichtstbijzijnde pittoreske plaatsje voeren af en aan. Maar nu was hij in paniek. Blinde paniek zelfs, want zijn autosleutels waren kwijt, zijn kinderen hadden trek en de campingwinkel was vanwege het voorseizoen nog gesloten. En hoe moest dat nou voor de terugreis…

Dit vroeg om het betere denkwerk. De auto stond bij de tent, ze waren aangekomen, niet meer weggeweest dus die sleutels konden nooit ver weg zijn. De oplossing werd een speurtocht met alle kinderen van de camping. De beloning voor de gelukkige vinder van de sleutels? Het allergrootste Italiaanse ijsje. Als de sleutels de volgende ochtend nog niet gevonden zouden zijn konden we de auto laten afslepen naar de dichtstbijzijnde garage om alle sloten te laten vervangen.

Ik heb de klant niet meer gehoord. Gelukkig maar, want een ijsje is een stuk goedkoper dan nieuwe sloten.